www.pixabay.com Fănica Doina Țană, Brăila, jud. Brăila Stimată redacție, Nici nu s-a topit zăpada că brândușele, prințesele primăverii, ne și bucură cu frumusețea lor. Alături de ghiocei și albastrele, gingașele brândușe ne vestesc venierea primăverii. Unele își ițesc bobocii frumos colorați chiar din ultimele zile ale lunii februarie, dar majoritatea înfloresc în perioada martie-aprilie, doar cele de la munte înfloresc mai târziu, chiar în mai. Sunt încadrate de specialiști în familia Iridaceae, unde sunt catalogate vreo 80 de specii, provenind din Asia și Europa. De reținut că sunt două feluri de brândușe: cea de primăvară se numește Crocus vernus, pe când cea de toamnă, Colchium autumnale. Brândușele de primăvară au nevoie de soluri umede, locuri luminate, cu soare. Fiindcă produc doar câte o singură floare (alba, mov, lila, roz, galbenă, simplă sau cu dungi) și sunt scunde (15-25 cm), arată foarte bine în pâlcuri. Sunt perfecte pentru grădini, fiindcă nu au pretenții mari. Bulbii se plantează în octombrie sau noiembrie, direct în solul grădinii sau ghivece, cam la 7 cm adâncime, lăsându-se 6 cm între ei. Se simt bine în pământ hrănitor, amestecat cu turbă și adaos de nisip pentru drenajul apei. În gradina din fața blocului am brândușe de culoare mov și peste 50 de ghiocei. Vă doresc multă sănătate și o primăvară cu surprize plăcute. Distribuie articolul pe: