Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai: parfumaţi sau viu coloraţi, unii au ca bonus frunze persistente iarna sau tulpini colorate şi fructe frumoase, fiind atractivi pentru păsări şi fluturi. Există o mulţime de tipuri pentru toate gusturile. Tu pe care îl preferi?

Arbuşti cu flori de mai: „Darul lui Dumnezeu”

Desprinsă din poveştile Şeherezadei, iasomia înfloreşte la începutul verii răspândindu-şi aroma dulce prin grădini şi parcuri, mai ales odată cu lăsarea serii. Originară din zonele calde şi temperate ale Lumii Vechi, iasomia sau „Darul lui Dumnezeu”, cum o numeau persanii, este o floare foarte populară datorită florilor albe şi parfumului lor unic. Are nevoie de un loc cu soare din plin, dar tolerează şi umbra parţială. Solul trebuie să fie bogat, umed şi foarte bine drenat. Ciupeşte vârful rămurelelor pentru a încuraja îndesirea tufei, curăţă florile uscate, iar toamna curăţă tufa de crengile îmbătrânite.

Citeşte şi Maghiranul – sfaturi de cultivare si o reteta delicioasa

Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai: Aminteşte de grădina bunicii

Cu un aer uşor desuet, cu ramuri arcuite şi cu flori roz, abundente, în formă de trompetă, Weigela aminteşte de grădina bunicii. Înfloreşte la începutul verii şi continuă pe toată durata ei, florile viu colorate fiind puse în evidenţă de frunzişul contrastant. Este o plantă rezistentă la ger şi se adaptează uşor la aproape orice fel de condiţii. Are nevoie doar de un loc însorit, cu sol fertil şi bine drenat. După înflorire tundeţi planta pentru a încuraja dezvoltarea noilor crenguţe. Dacă o doreşti şi în grădina ta, nimic mai simplu. Pe cât de uşor de îngrijit, pe atât de uşor de transplantat. Iar bunica va fi bucuroasă să te ajute.

Citeşte şi Tapiseriile vegetale – opere de artă

Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai: Cununiţa miresei

Imposibil să nu o fi văzut măcar o dată în gardurile vii, pe stradă sau sub formă de nori albi şi pufoşi aterizaţi pe iarba din parcuri. Spiraea sau cununiţa miresei este un arbust cu frunze lucioase, de culoare verde închis, şi cu flori – de obicei – de un alb imaculat, simple sau bătute, care apar în luna mai, imediat ce a dat căldura. Nici toamna târziu nu se lasă mai prejos, înviorând grădina cu frunze galbene, roşii sau oranj. Plantă nepretenţioasă, cununiţa miresei tolerează frigul, căldura şi solurile mai puţin prietenoase. Trebuie doar să fie bine drenate. Tunde planta pentru a o păstra în formă, dar numai după ce s-au ofilit florile.

Citeşte şi Semințe de legume – un scurt ghid

Arbuşti cu flori de mai

Arbuşti cu flori de mai: Delicată ca o gheişă

Kerria vine tocmai din Asia de est pentru a ne încânta privirile. De culoare galben aprins, împodobeşte grădinile şi parcurile la începutul verii, continuând să reînflorească până în toamnă târziu. Dar chiar şi după ce florile se retrag pentru odihna de iarnă, planta continuă să stârnească admiraţia prin ramurile subţiri şi graţioase, de un verde proaspăt. Deşi din descrierea de mai sus Kerria poate părea sensibilă şi pretenţioasă, nu este deloc aşa. Din contră, Kerria se dezvoltă bine în orice tip de sol, cu condiţia să fie bine drenat, nu prea are probleme cu dăunătorii şi se dezvoltă excelent la umbră.

Citeşte mai multe despre Cele mai iubite plante ale românilor

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: Fotolia.com – © Svt, M. Schuppich, Daria Filiminova, FomaA
Distribuie articolul pe: