Inmultirea trandafirilor. Cateva sfaturi

Inmultirea trandafirilor. Cateva sfaturi

Înmulțirea trandafirilor se face cel mai ușor prin butași. Această metodă nu se poate aplica însă la toate soiurile de trandafiri, dar merge perfect la trandafiri urcători, la cei pitici și la trandafirii de gradină. Înmulțirea trandafirilor prin butași este posibilă doar din ramurile trandafirilor cu lemn moale pentru că doar aceștia au însuşirea de a produce rădăcini atunci când sunt puse în pământ și au condiții propice.

înmultirea trandafirilor

Înmulțirea trandafirilor se face – prin butași, vara, lunile iunile și iulie fiind ideale. Butășirea trandafirilor s epoate face și toamna, dar reușita este mult mai mică.

Butaşii pentru înmulțirea trandafirilor, vara se fac din lăstarii care au făcut un rând de flori. Alege lăstraii, lasa-i să înfloreasca și lasă floarea să se usuce. Abia apoi taie lăstarul pentru butășire. Lastarii trebuie să fie lungi de 10-15 centimetri, iar la vârf se lasă două frunze. Lăstarii se taie la bază imediat sub un ochi, iar la vârf, cu 1-2 centimetri deasupra ultimului ochi. Foloseşte un briceag bine ascuţit și curat astfel încât tăietura să fie curată și să nu rupă canaliculele din tulpină.

Citeste si: Trandafiri de dulceata

Pentru înrădăcinare, butaşul se poate înfige în ghivece sau lădiţe cu nisip, până la circa 3-4 centimetri adâncime. Pentru a asigura umiditatea necesară, nisipul din ghiveci se menţine în permanenţă reavăn, iar butaşul se acoperă cu un borcan de sticlă (mult mai bun dect sticlele de plastic). În primele zile, butaşii se pulverizează zilnic cu apă. Ridici borcanul pentru această operație și îl pui imediat la loc. Vara, butășirea se poate face direct în solul din grădină.

Citeste si: Bolile trandafirilor. Cum îi îngrijeşti

În zilele foarte călduroase butaşii se udă bine și se stropesc cu apă. Dacă totul decurge normal, în 3-4 sptămâni butaşii au deja rădăcini.

Citeste si: Trei sfaturi despre trandafirii urcători

Aclimatizarea butașilor este următorul pas. Ziua butașii pot fi ținuți fără borcanul protector, iar seara se acopera. În luna august udarea este esențială, iar butații pot să rămână descoperiți și ziua și noaptea. Toamna butașii trebuie bine protejați de ger cu paie, coceni și frunze.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: