Gazonul întreţinut perfect

Gazonul întreţinut perfect

Distribuie articolul pe:

gazonul

Gazonul trebuie tuns profesionist dacă vrei să arate ca cel de pe terenurile de sport sau din peluzele sofisticate. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii:

Gazonul – sfaturi pentru un aspect perfect

♦ Tunderea ierbii este cea mai importantă activitate în întreţinerea peluzei.
♦ Înălţimea de tundere variază în funcţie de specia de iarbă şi de sezon: la începutul primăverii gazonul se lasă mai înalt, apoi înălţimea se scade treptat până când se ajunge la lungimea specifică tipului de iarbă – 6 mm pentru gazonul de trafic până la 25 mm pentru gazonul ornamental. Toamna se revine la înălţimea din timpul primăverii.

Citeste si: În loc de gazon. Armeria maritime

♦ O altă metodă de ghidare este aceea de a tunde gazonul la o treime din lungimea firului de iarbă; sub copaci şi în locurile umbrite iarba se lasă mai înaltă.
♦ Frecvenţa medie de tundere este de două ori pe săptămână în timpul verii şi o dată pe săptămână în timpul primăverii şi al toamnei sau în perioadele secetoase de vară.           ♦ Peluza se poate tunde şi în timpul iernii, dar numai dacă este o perioadă foarte călduroasă, iar pământul este uscat.

Citeste si: Plantarea gazonului toamna

♦ Maşinile de tuns iarba sunt cu atât mai bune cu cât au un număr mai mare de lame de tăiere.
♦ Se recomandă perierea peluzei înainte de tundere atunci când gazonul este foarte fin sau atunci când se tunde dimineaţa, pentru a scutura roua de pe iarbă.
♦ Nu lăsa iarba tăiată pe gazon, deoarece atunci când se descompune, formează o masă compactă, împiedică aerisirea ierbii şi favorizează apariţia bolilor. Tăieturile pot fi lăsate doar în perioadele foarte secetoase pentru a reduce evaporarea apei din sol.

Citeste si: Pregatirea terenului pentru gazon

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © Jamie Hooper – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: