Bujorul, sfaturi de cultivare

Bujorul, sfaturi de cultivare
bujorul
Paeonia caucasica

Bujorul este, alături de floarea de prun, simbolul tradiţional al Chinei. Fiind denumită, în limba chineză, „floarea bogăţiei şi a onoarei” şi reprezentat în cele mai vechi opere de artă, planta a fost, pentru multă vreme, apanajul exclusiv al celor bogaţi.

Există diferite specii şi varietăţi de bujori, de talie mică, mijlocie sau arbustive, cu flori parfumate, simple sau bătute, putând avea o paletă largă de culori şi nuanţe de la alb, roz, galben, roşu, purpuriu, până la violet.

Citeşte şi Drumul florilor, de la răsad la aranjamentul artistic

În funcţie de perioada de înflorire, bujorul poate fi de trei tipuri: unele soiuri înfloresc la începutul sezonului, altele la mijloc, iar celelalte târziu. Astfel, ai posibilitatea de a te bucura de frumoasele flori pe toată perioada caldă.

bujorul
Paeonia suffruticosa

Bujorul – sfaturi de cultivare

Bujorul creşte bine în locurile luminate din plin şi preferă un sol argilos, bine drenat, amestecat cu compost. Udarea trebuie să fie moderată, mai ales în lunile iulie-august, când bujorii îşi formează mugurii incipienţi.

Citeşte şi Decor cu flori de violete

Bujorul este destul de rezistent la boli şi dăunători, dar manifestă sensibilitate la nivelul rădăcinilor, care nu trebuie deranjate decât în cazuri speciale. Evită plantarea tufelor de bujori în apropierea copacilor.

Nu deranja rădăcinile de bujori decât după 4-5 ani de la plantare şi doar dacă este absolut necesar, deoarece acest lucru poate opri înflorirea pe timp îndelungat. Dacă totuşi doreşti despărţirea tufei, atunci este de preferat să faci acest lucru toamna, în septembrie-octombrie, cu mare atenţie la mugurii subterani, care sunt foarte sensibili.

Citeşte şi Sculpturi vegetale – cum se realizează

Frunzişul bujorului nu se taie după înflorire; la o tufă bine îngrijită, frunzişul arată foarte bine mult timp. Se înlătură numai tijele florale şi florile ofilite.

Afla mai multe despre bujori: Bujorii de gradina. Plantare si ingrijire

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Adriana Bărar
Foto: Wikipedia.org – © Daderot; Invertzoo
Distribuie articolul pe: