Salvia de grădină, îngrijire

Salvia de grădină, îngrijire

Salvia de grădină este gustoasă, aromată, arată tare bine în straturile de flori şi alungă insectele nedorite. Cine să n-o îndrăgească?

Originară din zona mediteraneeană, salvia de grădină este o plantă lemnoasă perenă cu flori mici, albastru violet, care apar la mijlocul verii şi atrag fluturii şi albinele. Există varietăţi decorative cu frunze de culoare aurie, roşie sau violet, care pot fi folosite fără probleme în scopuri culinare.

Citeşte şi Spânzul de grădină – sfaturi utile

Salvia de grădină – sfaturi de cultivare

Salvia de grădină are nevoie de soare direct, foarte multă lumină şi de un sol bine drenat. De aceea, dacă o cultivi în apartament, este obligatoriu să o ţii într-un geam orientat spre sud sau spre vest.

După patru-cinci ani, planta îmbătrâneşte şi trebuie înlocuită prin butaşi sau seminţe.

Salvia de grădină are o aromă înţepătoare şi trebuie folosită cu grijă. Merge în salate sau alături de ceapă în umpluturile pentru pui, gâscă sau raţă. Dă savoare deosebită cârnaţilor şi plăcintelor cu carne.

Citeşte şi Tapiseriile vegetale – opere de artă

Salvia de grădină în farfurie: PĂSTRĂV CU ŞUNCĂ ŞI SALVIE

Ingrediente: 12 felii de şuncă, o lingură de frunze salvie tocate, 4 păstrăvi de circa 250 gr fiecare, o ceașcă de mălai, o jumătate de ceaşcă de ulei de măsline, coajă de lămâie pentru garnitură.
Mod de preparare: Prăjeşte feliile de şuncă până devin crocante. Toacă 4 felii mărunt şi amestecă-le cu salvia. Curăţă păstrăvii păstrând capul şi coada şi umple-i cu salvia şi şunca tocată adăugând sare şi piper după gust. Înfăşoară cu câte două din feliile de şuncă rămase păstrăvii şi fixează-le cu scobitori. Prăjeşte păstrăvii daţi prin mălai în ulei câte 3 minute pe fiecare parte apoi mai lasă-i în cuptorul încins încă 5 min. Presară salvie tocată şi cojile de lămâie.

Citeşte şi Semințe de legume – un scurt ghid

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © seagames50 – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: