Salvia de gradina, frumoasa si aromata

Salvia de gradina, frumoasa si aromata

??????????????????????????Salvia de grădine este un fel de doi în unul! Este o excelentă plantă decorativă și un adaus aromat și sănătos pentru mâncăruri și nu numai. Salvia este, pe de altă parte, o veritabilă plantă medicinală cu multiple utilizări, fiind folosită de secole în medicină și în artă culinara.

Citeste si: Plante aromatice de vara

Salvia, pe numele oficial salvia officinalis (officinalis face referire la utilizarea medicală a plantei, officina fiind denumirea încăperii din mânăstiri unde erau păstrate medicamentele și ierburile medicinale), face parte din familia Lamiaceae și este o plantă originară din regiunea Mediteraneană. Salvia este o tufă de dimensiuni mici, veșnic verde, care variază în ceea ce privește intensitatea aromei și forma florilor și culoarea frunzelor de la soi la soi.

Cel mai cunoscut și mai des întâlnit soi de salvie crește până la aproximativ 60 cm înălțime, iar tufele se etind pe lățime până la jumătate de metru. Frunzele sunt alungite și ușor ascuțite la vârf, sunt gri-verzui și sunt aspre pe partea superioară, iar pe parte inferioară sunt aproape albe. Există soiuri de salvie care au frunzele purpurii, crem, roșiatice sau gălbui, dar care s eadaptează greu la condițiile climatice din România.

Florile de salvie înfloresc în mai-iunie și seamănă foarte bine cu florile de lavandă. Au însă o altă aromă și o altă nuanță, ceva mai deschisă decât a florilor de lavandă.

Citeşte şi Decoraţiuni de vară cu planet aromatice

Salvia se cultivă pentru proprietățile medicinale dar și că plantă aromatică și decorativă în grădină pentru că este frumoasă și spectaculoasă, mai ales în perioada în care este înflorită. În plus te scapă de muște și țânțari.

Salvia se plantează prin semințe. Plantarea semințelor se poate face direct în pământ în luna aprilie sau în răsadnițe, pentru a produce răsaduri. Acestea din urmă se plantează în grădină în mai, la câțva centimetri adâncime și la mare distanță între plante. Rărirea în prima perioadă poate afecta plantele așa că este bine să le plantezi la cel puțin 40 d ecentimetri unele de altele, pentru ca plantele să aibă loc să se dezvolte.

Citeste si: Cum se cultiva cimbrul. O planta aromatica cu rol decorativ

Salvia are nevoie de un teren bine drenat. Excesul de apa poate duce la îngălbenirea frunzelor. De asemenea, pe timpul verii, trebuie avut grijă că pământul să fie în permanență umed. Salvia se plantează neapărat în locuri însorite. Preferă un loc cald, dar nu tolerează căldură extremă. Nu este pretențioasă în privință solului. Trebuie tunsă după înflorire, împiedicând răspândirea agresivă și apariția tulpinii lemnoase.

Salvia se simte foarte bine în ghivece, dar are nevoie de lumină puternică și directă. Nu are dăunători, fiind însă deranjată de apa în exces, lumina insuficiență și lipsa tăierilor.  Salvia devine lemnoasă în 3-4 ani și trebuie înlocuită complet.

Recoltarea frecventă întreține planta.

Citeste si: Cum scapi de buruieni?

Frunzele de salvie conțin acid tanic, acid oleic, acid ursolic, acid fumaric, acid clorogenic, acid cafeic și substanțe estrogene. Frunzele se recoltează în al doilea an, cel mai bine înainte sau după înforire și trecerea florilor.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: