Detalii esentiale daca vrei sa-ti construiesti o casa

Detalii esentiale daca vrei sa-ti construiesti o casa

Să-ți construiești o casă nu este greu, dar nimic pe lumea asta nu-i mai complicat decât să-ți faci o casă. Parafrazăm o vorbă celebră, dar acesta este adevărul gol-goluț dacă vine vorba despre a-ți construi o casă.

construiești o casă

Există câteva detalii esențiale dacă vrei să ți construiești o casă, iar etapele sunt pline de capcane și de complicații. Din ceea ce am văzut, auzit, trăit și din toate situațiile la care am fost martor iată câteva concluzii și tot atâtea detalii esențiale de care trebuie să ții cont dacă vrei sa-ți construiești o casă.

Primul pas este stabilitea unor nevoie ale familiei și sursele de venit. O casă se ridică în circa 6-10 luni, deci banii pot veni eșalonat. Oricum ridicată și acoperită, o casă poate sta în conservare și un an de zile fără daune, dar din momentul în care ai pus hârlețul în pământ să sapi fundația și până îi pui acoperișul, nu-i bine să faci pauze mai mari de două-trei săptămâni.

Citeste si: Cum faci să fie funcțională casa de la țară

Casa în regie proprie este cu 40% mai ieftină decât cea pe care ți-o face o echipă cu director de șantier în frunte. Partea ce mai dură este că legea contrucțiilor s-a modificat. Dacă vrei să-ți construiești o casă cu etaj nu mai au voie să o faci în regie proprie. Noua lege în construcţii te obligă să angajezi un diriginte de şantier, dar şi alţi experţi în domeniu. Inspectoratul de Stat in Constructii este obligat să verifice dacă cei care își construiesc case respectă sau nu normele de stabilitate și rezistență. Poți să construiești în regie proprie doar o casă pe un singur plan, orice se ridică peste trei metri se consideră etaj și trebuie să respecte noua lege. Până acum, aveai nevoie de o autorizație și de un plan al casei, iar în rest se putea apuca de muncă împreuna cu vecinii, prietenii și rudele.

De acum înainte casa este inspectată și sub riscul de a fi dărâmată trebuie să respecte regulile de rezistență mecanică, stabilitate, securitate în caz de incendiu, lipsă de poluare, accesibilitatea în exploatare, izolarea termică.

Dacă apelezi la o echipă de constructori și faci un contract cu ei trebuie să știi că costul metrului pătrat de la ertaj și mansardă este cel puțin cu 40% mai redus decât metrul pătrat de la parter.

Casele cele mai ieftine sunt cele făcute din cărămidă. Acestea sunt mai eficiente chiar și decât cele din  BCA.

Citeste si: Avantajele caselor pe un singur nivel

Dacă semnezi cu un constructor, acesta trebuie să termine casa la termenul stabilit, în caz contrar trebuie să plătească penalități, trebuie să lase șantierul curat, iar casa la un stadiu care trebuie în amănunt precizat în contractul inițial. Adică, constructorul trebuie să facă toate lucrările la cheie. Alege un constructor care să poată execută integral toate lucrările. Câștigi timp și bani. Dacă alegi pentru fundație o echipă, pentru zidărie altă echipă, iar la finisaje altă echipă, fiecare echipă va cere un preț mai mare pentru bucată pe care o are de făcut, iar prețul final va fi cu cel puțin 20% mai mare, decât dacă vei lucra cu un singur constructor. Plătește mereu o parte la început, alta la final, după recepția finală, pentru că în felul acesta ai garanția că vei putea opri banii pentru eventualele penalizări aplicate constructorului.

Cumpără-ți singur materialele. Nu lăsa constructorul să cumpere materiale și ține separtat evidența lor. Constructorul nu va alege niciodată optim între preț și calitate. Ca să știi ce faci, documentează-te foarte bine înainte sau fă-ți cel mai bun prieten un constructor!

Citește și: Aproape tot ce conteaza despre proiectele de casa

Ia în calcul să-ți construiești casa în regie proprie. Nu se plătesc impozite și nici TVA, astfel că prețul va fi mai mic decât în cazul în care încredințezi lucrarea unei firme de construcții. Dar asta înseamnă o casă pe un singur plan. E posibil să fie de acum înainte pentru foarte mulți români soluția optimă, dacă nu cumva singura!

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: