Zinnia, sfaturi pentru plante perfecte

Zinnia, sfaturi pentru plante perfecte

Zinnia

Zinnia – sau cârciumăreasa, cum este cunoscută la noi popular – se seamănă direct în grădină, după ultimul îngheţ. Pentru a avea plante înflorite mai repede, se pot sădi în răsadniţe în casă mai devreme, ca mai apoi să fie transplantate afară când vremea ne permite.

Pentru a avea flori mai mari, mai spectaculoase, se va reduce din înălţimea plantei, iar pentru a prelungi înflorirea acestora până în toamnă, se vor înlătura toate inflorescențele ofilite.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente 

Chiar dacă nu este foarte pretenţioasă şi creşte pe majoritatea tipurilor de sol, pentru a spori frumuseţea şi dezvoltarea lor, se vor face tratamente regulate cu îngrăşământ mineral conform indicaţiilor de pe ambalaj. Seminţele de Zinnia elengans se seamănă foarte uşor, neavând nevoie de cunoştinţe în domeniu, instrucţiunile fiind prezente pe plicuri.

ZinniaZinnia, sfaturi pentru plante perfecte

Zinnia are tulpini subţiri, lungi şi inflorescențe răzleţe şi slab dezvoltate, întreaga tufă este laxă.

Dacă planta este poziţionată în umbră, se va „întinde” spre lumină, astfel făcând ca tulpinile sale să fie extreme de subţiri. Dacă şi vigoarea tufei este destul de mică, lăstari puţini şi degarnisiţi, atunci înseamnă că nu a fost atent îngrijită încă de la răsărire.

Pentru următoarea cultură se vor avea în vedere cerinţele plantei faţă de lumină, iar pentru o tufă deasă plină cu flori, se vor ciupi lăstarii când planta este încă de talie mică şi se vor administra îngrăşăminte minerale.

Citește și Transplantarea, sfaturi pentru sănătatea plantelor

Foliajul prezintă o succesiune de ţesut verde sănătos cu unul gălbui sau verde mai deschis, nefiresc, uneori apărând şi părţi necrozate maroniu-cenuşii.

O ciupercă, Alternaria, a pătruns în plantă, reuşind uşor să se răspândească în toată cultura dacă nu avem grijă să o oprim la timp. Chiar dacă nu se manifestă în mod violent, aceasta poate  rezista peste iarnă apărând din nou anul următor în acelaşi loc.

De cele mai multe ori apare în condiţii de umiditate ridicată, ceea ce oricum nu le prieşte cârciumăreselor. Deci se va avea grijă la doza de apă şi la cantitatea de lumină şi căldură pe care o primesc plantele. Pentru combatere se vor administra fungicide pe bază de cupru.

Întreaga plantă este acoperită cu o pâslă alb-cenuşie prăfoasă. Planta se dezvoltă greu sau stagnează.

Foarte prezent în diferite culturi este mucegaiul cenuşiu, care atacă fără milă chiar şi cârciumăresele.

Zinnia nu se cultivă în tufe înghesuite deoarece nu are loc o ventilare adecvată. De asemenea, cantitatea de apă administrată trebuie calculată corect pentru a se evita o umiditate prea mare în jurul plantelor. Se va folosi un fungicid din comerţ conform indicaţiilor în cazul unei infecţii pe o suprafaţă mare.

Citește și Lucrări de grădinărit în luna mai

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: © geargodz; andrey7777777 – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: