Fermecatoarea Ravenna

Fermecatoarea Ravenna

Un timp capitală a Imperiului Roman de Apus, Ravenna, cu mozaicurile ei creștine timpurii și bizantine, va rămâne pentru totdeauna celebră pentru ele. Fiecare metru pătrat din acestea conține peste 10.000 de pietricele colorate, șlefuite și fixate cu artă.

Ravenna Piazza del Popolo
Foto: Flori Lixăndroiu

Piazza del Popolo, dominată de coloanele din 1483

Istoria veche i-a dăruit Ravennei cele mai frumoase mozaicuri creștine timpurii și bizantine din Europa, iar vremurile moderne îi păstrează atmosfera pitorească și liniștită. Aici a fost mai întâi o așezare etruscă, apoi a umbrilor, iar romanii au colonizat regiunea în secolul al II-lea î.H. După divizarea Imperiului Roman, Imperiul Roman de Apus își stabilește capitala la Milano. În urma asedierii de către vizigoți, împăratul Honorius mută capitala la Ravenna. Reședință permanentă a împăratului și a surorii lui, Galla Placidia, orașul devine un centru politic, economic și cultural important și în el încep să se ridice primele edificii creștine împodobite cu mozaicuri greu de descris în cuvinte.

Mozaicurile Ravennei strălucesc, la propriu și la figurat, și sunt expresia unei arte rafinate, care aici și-a atins perfecțiunea. Nu este de mirare că în Ravenna se află opt monumente înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO: Basilica di Sant’Apollinare Nuovo, Basilica di San Vitale, Mausoleo di Galla Placidia, Mausoleo di Teodorico, Battistero Neoniano, Battistero degli Ariani, Museo Arcivescovile și Basilica di Sant’Apollinare in Classe. Mozaicurile Ravennei te încântă prin aspect, dar te și îmbogățesc cu diverse cunoștințe: de istorie, de religie, de artă. Pietricelele sunt dispuse în unghiuri diferite, pentru a căpăta un plus de strălucire și iluzia de adâncime. Ca să le admiri mai bine (și în toate detaliile) frumusețea păstrată intactă peste veacuri, ar fi foarte bun un binoclu.

Articol adaptat din revista Casa lux – iunie 2014

Autor: Flori Lixăndroiu

Citește și Bremen: eroi din poveste, clădiri și un parc de vis

Distribuie articolul pe: