Culoarea din casa iti modifica starea de spirit

Culoarea din casa iti modifica starea de spirit

Specialiștii în amenajări interioare sunt puși în situața de a declara război culorilor neutre, după ce le-au promovat și asta pentru că este dovedit: culoarea din casă își modifică starea de spirit.

Albul, griul și negrul câștigă tot mai mult teren în case și în îmbrăcăminte. În cartea sa intitulată ”L’Etonnant pouvoir des couleurs” (Uimitoarea putere a culorilor), designerul Jean-Gabriel Causse rezintă virtuțile și efectele binefăcătoare ale fiecărei culori.

culoarea

S-a dovedit ştiinţific faptul că albastrul calmează, iar rozul permite perceperea mai pozitivă a lucrurilor. Culoarea turcoaz are în schimb capacităţi de revigorare. Turcoazul mobilizează îndeosebi fotoreceptorii din ochi care blochează melatonina, hormonul somnului. Culoarea îi ajută pe oameni să rămână treji, dar şi să doarmă bine noaptea după ce au văzut mult turcoaz în timpul zilei. Din acest motiv şoferii de camion care merg noaptea au adesea diode bleu în habitaclu. Oamenii de ştiinţă apreciază că efectul ar fi acelaşi ca după două cafele băute.

Citeste si: Dormitor in nuante de violet, ocru si auriu

Există şi culori energizante, ca roşul, galbenul, portocaliul, numite şi ”culori ale soarelui”. Portocaliul este culoarea comunicării, a limbajului, care îi face pe oameni să fie mai deschişi spre ceilalţi. Pentru a-i ajuta pe adolescenţi să se trezească mai uşor dimineaţa, se recomandă ca pereţii din camera lor să fie zugrăviţi în nuanţe de roşu sau galben. Nu vopsi niciodata toți pereții unei camere de odihnă sau ai unei camere personale în roșu.

Pentru a câştiga încrederea cuiva, de exemplu la un interviu de angajare, designerul recomandă verdele. Este culoarea încrederii. Nu este întâmplător că în cazinouri mesele de joc sunt verzi. Mesajul este că, dacă ai încredere, joci mai mult şi mizezi mai mulţi bani.

Citeste si: 10 moduri in care accesoriile iti schimba locuinta

Fiecare are propria memorie emoţională în privinţa culorilor. Culoarea legată de un eveniment plăcut din viaţă poate aduce mulţumire şi mai mult chef la serviciu într-o zi mai stresantă.

Roşul este cea mai caldă dintre culori în privinţa seducţiei. Un studiu universitar a arătat că femeile care poartă roşu au cu 25% mai mult sex-appeal. Culoarea roșu simbolizează fertilitate. Cei care au o cameră cu pereţii zugrăviţi într-o nuanţă de roşu sunt înclinaţi să aibă mai multe raporturi sexuale decât cei care dorm într-o cameră albastră sau albă.

Albul este paradisul şi acolo nu faci nimic sexual. Culoarea camerei care determină cele mai multe relaţii sexuale este movul. Este o culoare gingaşă, ambiguă, mistică şi mai puţin kama-sutra decât roşul’, afirmă designerul.

Citeste si: Ce inseamna simplitatea pentru decoratiunile interioare

Există şi culori care avantajează învăţatul. Potrivit tipului de activitate, unele culori pot fi importante atuuri. Astfel, albastrul stimulează creativitatea, iar roşul, concentrarea. La mijloc, cu efect de doi într-unul, verdele. Este o culoare echilibrată, indicată pentru citit şi învăţat. De altfel, toate bibliotecile vechi erau zugrăvite în verde sau aveau lămpi verzi. ”La Tokyo s-a inaugurat recent o bibliotecă, foarte frumoasă, dar în întregime gri. Rezultatul – înăuntru nu este nimeni”. Aceste culori pale nu sunt utilizate decât la bucătărie sau la spital pentru a arăta curăţenia locurilor. Înainte, singurele spaţii cu pereţi albi erau firmele de pompe funebre.

La Google, toate camerele sunt colorate. Cine are nevoie de concentrare merge la cafeneaua roşie, iar şedinţele de brainstorming se desfăşoară în birouri zugrăvite în albastru. Ideea este să existe cât mai multe culori pentru ca oamenii să nu se plictisească.

Sursa: Agerpres

 

Distribuie articolul pe: