Albăstrelele – frumuseţea din grădină şi de pe obrazul tău

Albăstrelele – frumuseţea din grădină şi de pe obrazul tău

Distribuie articolul pe:

Albăstrelele (Centaurea cyanus), cu flori în formă de stea de un albastru strălucitor, sunt plante sălbatice originare din zonele de deal şi câmpie ale Europei. Plante anuale ce pot ajunge până la 80 cm înălţime, albăstrelele sunt caracterizate prin tulpinile lor subţiri şi flexibili ce susţin frunze lungi, înguste, zimţate pe margini şi flori de un albastru intens – de unde şi numele popular – care se deschid începând cu luna mai şi până în septembrie.

Numele latin, Cyanus, i-a fost dat după numele unei tinere ucenice a zeiţei Flora, a cărei plantă favorită era, iar numele genului este derivat de la numele centaurului Chiron care, se spune, a învăţat oamenii despre calităţile vindicative ale florilor.

Ştiai că lumea și istoria plantelor este plină de secrete?

În trecut, albăstrelele umpleau lanurile de cereale – acestea fiind cel mai propice mediu de dezvoltare, însă datorită agriculturii intensive, riscă să devină o specie pe cale de dispariție.

AlbăstreleleAlbăstrelele – sfaturi de cultivare

Pe de altă parte, datorită frumuseții florilor și modestiei plantelor față de cerințele de cultivare, albăstrelele sunt din ce în ce mai întâlnite în grădini. Grădinarii au ajuns să le îndrăgească atât de mult, încât au dezvoltat mai multe varietăți cu flori în nuanțe pastel de roz, lila și bleu, dar și alb și negru (de fapt, un maro foarte închis).

Albăstrelele au nevoie de un loc în grădină scăldat în soare, cu sol cu un pH neutru sau ușor alcalin, bine drenat. Deși rezistă și singure perioadelor secetoase, în această perioadă trebuie udate zilnic pentru a le ajuta să nu-și piardă florile.

Citeşte şi Elemente acvatice în spaţii mici

Se înmulțesc prin semințe, care se seamănă primăvara direct în grădină sau la începutul toamnei în ghiveci pentru a înflori iarna în fereastră.

Albăstrelele – utilizări

Albăstrelele au flori comestibile, adăugate de obicei în ceai, însă pot fi folosite și pentru a decora salatele sau băuturile.

Conţinând substanţe precum tanin, glicozide (cicorina) şi săruri de potasiu şi mangan, albăstrelele sunt folosite cu succes în cosmetică. Cu efecte antiinflamatorii, tonice şi stimulante, apar ca ingrediente principale în cremele şi gelurile destinate tratamentului ochilor iritaţi sau obosiţi, a pleoapelor ridate şi în tonifianţii pentru muşchii feţei. Faimosul tonifiant franţuzesc „Eau de Casselunettes” era făcut din flori de albăstrele.

Cum se udă corect plantele?

Articol adaptat din revista Casa și grădina
Text: Patricia Ușurelu
Foto: © chamillew; anjokan – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: