Labirint verde miniatural

Labirint verde miniatural

labirint verde miniatural

Labirint verde miniatural. Sobre sau viu colorate, cu arbuşti veşnic verzi încadrând flori parfumate sau legume şi plante aromatice, straturile de flori în forme geometrice, încadrate de garduri vii miniaturale, reprezintă un element obligatoriu în grădinile formale, indiferent de dimensiunile acestora.

Probabil că expresia fundamentală a obsesiei pentru grădinărit, a dorinţei de a da naturii diverse forme controlate, este crearea labirinturilor şi a parterelor cu modele geometrice, încadrate de arbuşti veşnic verzi. Iar dacă un labirint nu poate fi amenajat decât într-o grădină cu dimensiuni cel puţin medii, brazdele cu forme geometrice pot apărea chiar şi în cele mai mici curţi de la oraş.

Citește și Piscine la înălţime

Plantele cele mai potrivite pentru realizarea unui astfel de labirint verde miniatural sunt arbuştii veşnic verzi care nu cresc foarte înalţi, precum soiurile pitice de cimişir şi de lemn câinesc. Pentru a-şi păstra aspectul îngrijit, formal, aceştia trebuie tunşi frecvent, folosind, eventual, forme speciale din sârmă. Pentru încadrarea brazdelor mai pot fi folosite şi tufele dese de plante aromatice sau decorative, dar pentru că acestea se usucă toamna, peste iarnă brazdele îşi vor pierde forma.

Interiorul unui labirint verde miniatural poate fi umplut ulterior cu plante cu flori în culori contrastante, precum nu-mă-uita sau năsturei, cu plante aromatice sau chiar cu legume. Amplasează în colţuri sau în centru ghivece mari de teracotă sau metalice, vopsite în culori cât mai naturale, în care ai pus arbuşti veşnic verzi sau plante cu forme sculpturale.

Citește și Proiecte de grădinărit pentru copii

Modele de urmat în crearea unui labirint verde miniatural

Modelele din care te poţi inspira pentru realizarea acestor straturi formale sunt nenumărate, de la formele geometrice până la cele naturale, precum pânza unui păianjen sau cristalele de zăpadă. Trebuie să reţii însă că dacă ai o grădină mică, este indicat să realizezi modele cât mai simple, reduse chiar la forma unui pătrat sau a unui cerc, de dimensiuni proporţionale cu ale celorlalte elemente decorative din grădină.

Citește și Secretele cârciumăresei

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   8   Foto: pedrosala / Fotolia.com
Distribuie articolul pe: