Parchetul pentru exterior

Parchetul pentru exterior

Parchetul pentru exterior

Parchetul pentru exterior (cel special pentru exterior sau deck-ul, cum mai este numit) reprezintă un element important al grădinilor moderne. Deși este unul dintre cele mai vechi materiale folosite pentru a pava diverse suprafețe interioare sau exterioare, la târgurile și expozițiile de amenajări exterioare deckul revine în forță, regăsindu-se printre recomandările tuturor specialiștilor.

Ce avantaje are parchetul pentru exterior?

Din punct de vedere al aspectului, parchetul pentru exterior este cel care dă amprenta naturaleții și susține ambientul din punct de vedere ecologic. Aspectul său conferă intimitate diverselor spații din grădină, de la terase și chioșcuri la alei, zone de odihnă sau plaja piscinelor, în timp ce rezistența sa la intemperii și dăunători îl recomandă ca alternativă la clasicele pardoseli din piatră sau ciment.

Citeşte şi Flori cusute în tapiserii

De asemenea, parchetul pentru exterior este recomandat și în zonele cu veri caniculare, dar și pentru cele cu precipitații bogate: lemnul nu se încălzește excesiv la expunere solară, iar esențele tropicale au un foarte bun comportament la apă, că este vorba de ploaie sau de cea revărsată din iaz și piscină.

Durata unui parchet pentru exterior, corect construit și întreținut, este de 25-100 de ani în funcție de esența folosită. În plus, lemnul este considerat un material ecologic, putând fi refolosit până la descompunerea lui: mărunțit ca strat protector la baza plantelor sau ca materie primă pentru grămezile de compost.

Citeşte şi Althaea – cele mai bune sfaturi de îngrijire

Cum se întreține parchetul pentru exterior?

Majoritatea esențelor de lemn manifestă o bună rezistență la agenții climatici (ploaie, vânt, îngheț), însă este necesar ca suprafețele să fie tratate cu un ulei special, care se aplică atât pe față, cât și pe partea inferioară înainte de montaj și de aplicarea vopselei finale. Ulterior, tratamentul cu ulei se reia o dată la doi, trei ani, în funcție de tipul esenței de lemn.

Citeşte şi Sfaturi pentru grădina de legume

Articol adaptat din revista Casa şi grădina   *   Foto: Brenda Carson / Fotolia.com
Distribuie articolul pe: