Plantarea și îngrijirea socului

Plantarea și îngrijirea socului

Toamna este perioada ideală pentru arbustul de soc așa că iată câteva informații utile despre plantarea și îngrijirea socului. Socul este un arbust rezistent, foarte prolific, frumos și benefic. Socul poate să fie un excepțional element de deco în curte și o sură de flori parfumate și fructe bune pentru consum.

îngrijirea socului (2)

Citeste si: Plantarea arbustilor de catina

Socul, pe numele oficial Sambacus nigra, este un arbust cu lujeri bogați în măduvă și cu frunze palmat-compuse, ascuțite la vârf, cu flori mici, albe, plăcut mirositoare, grupate în ciorchine și cu fructe negre și sferice. Floile socului înfloresc în mai-iunie, iar fructele se coc la finele lui august, mijlocul lui septembrie. Socul este originar din Europa şi America de Nord, iar florile, dar mai ales fructele de soc au bună valoare medicinală confirmată și în timpurile moderne. Extractul de fructe de soc este un concurent redutabil al medicamentelor antivirale.

Tot ceea ce înseamnă tăieri la soc se lucrează cu mănuși pentru că seva socului este ușor toxică și oate produce iritații. Ferește-te de contactul sevei cu mucoase și ochi.

Citeste si: Plantarea arbustilor fructiferi toamna

Socul se cultivă în solurile umede, bogate şi în zone însorite sau uşor umbrite. Pe lateralele grădinilor bine udate, în limita curților, lângă garduri, în zonele mai joase din curte sau în cele umede poți planta cu succes un pui de soc. Ține cont că deși iubește soarele nu suportă să stea în bătaia soarelui incins de vară, toată ziua, așa că la plantare ia în calcul să aibă surse de umbră, mai ales vara, după amiază. Când alegi locul de plantare pentru soc trebuie ținut cont și de faptul că are nevoie de spațiu mult pentru coroană, și că trebuie să beneficieze de o bună ventilație și aerisire.

îngrijirea socului (1)

Socul se înmulțește prin drajoni, butași înrădăcinași sau despărțirea tufelor. Prin butași este cel mai simplu și cel mai eficient. Solul nu trebuie fertilizat, substanțele extrase și prezente natural în sol fiind suficiente.

Citeste si: Aronia, arbustul minune

În primii 2-3 ani socul se poate înmulții și prin despărțirea tufei, mai precis a lăstarilor ce apar la baza plantei. Procedeul este facil de realizat primăvara. Tot atunci se poate proceda și la înmulțirea prin butășire, pentru care se aleg lăstari tineri, semi-lemnificați și se plantează pe substrat de turbă cu nisip. Înrădăcinează ușor dacă li se asigură condiții de seră. O pungă de plastic în cap sau o sticlă de plastic funcționează ca micro-seră.

Toamna după ce frunzele cad socul trebuie tăiat pentru formare. Tăierile se fac cu atenție, fiind îndepărtate ramurile haotice, cele bolnave sau uscate. Când este tânăr, în prmii ani poate avea nevoie de protecție iarna, cu un strat de paie sau frunze uscate, ca să treacă cu bine și de perioada de îngheț, mai ales în iernile uscate. În general un strat de zăpadă este suficient.

Citeste si: Gradini vesnic verzi

Socul are nevoie de cantități reduse de apă, mai puțin în perioada de înflorire și de formare a fructelor când necesarul de apă crește. Are nevoie de udări doar în condiții de secetă accentuată.

Un amănunt interesant şi mai puţin cunoscut este acela că rădăcina de soc are proprietăţi insecticide, o dovadă elocventă fiind faptul că bursucii îşi freacă blăniţa de ea pentru a scăpa de păduchi. Din acest motiv prezenţa socului poate fi benefică în apropierea unor culturi mai sensibile la diverşi dăunători.

Citeste si: Socul, taierea ca arbust decorativ

Un truc bun și necesar atunci când plantezi socul este să folosești doi-trei pui sau butași luați de pe plante diferite. În felul acestea producția de fructe o să fie mai mare. Poți pune butașii împreună în aceiași groapă la mică distanță unul de altul.

Sursa foto: FreeDigitalPhotos.net

Distribuie articolul pe: