Buchete de imortele

Buchete de imortele

Buchete de imortele. Suntem obişnuiţi ca la fiecare ocazie să dăruim buchete de flori care din păcate nu ţin decât câteva zile. De ce să nu schimbăm acest obicei cu unul mai interesant? Aranjamentele cu flori uscate ţin mult mai mult, iar efectul este unul spectaculos.

buchete de imortele
Helipterum roseum, sursa foto: Flore des serres et des jardins de l’Europe, Charles Lemaire

Buchete de imortele – cele mai folosite specii

Buchete de imortele – cele mai folosite specii
•    Margareta de hârtie face parte din genul Rhodanthe, cu cele mai cunoscute specii: anthemoides și manglesii. Are flori mici, crem sau roz, asemănătoare năstureilor.
•    Xerochrysum bracteatum este denumirea ştiinţifică a cunoscutei imortele sau a florii de pai, cum i se mai spune în limbajul popular. Denumirea vine din grecescul helisso, care înseamnă a se transforma, a se schimba, şi chrysos, care semnifică aur. Specia face parte din familia Asteraceae şi este nativă din Australia, ulterior răspândindu-se şi în multe alte zone.
•    Imortelele pitice aparțin genului Helichrysum. Cele mai cunoscute specii sunt arenarium și orientale, varianta mai înaltă, cu tufă compactă. Florile sunt micuțe, ca niște sfere galbene.
•    Ozothamnus diosmifolius se mai numește și floarea de orez și are niște inflorescențe albe, mărunte, asemănătoare celor ale cozii șoricelului. Planta poate atinge doi metri înălțime.
•    Limonium sau lavanda de mare înflorește în buchețele de flori miniscule, lila.
•    Alte specii mai puțin cunoscute, dar la fel de frumoase: Gnaphalium, Anaphalis, Antennaria.

Citește și Parchetul pentru exterior

Buchete de imortele – cum cresc aceste plante?

Imortelele iubesc solurile alcaline, bine drenate, poroase, şi expunerea directă în soare, preferând verile lungi şi foarte călduroase.  Perioada de înflorire se întinde din vară până la mijlocul toamnei.

Nu necesită îngrijiri speciale. Buruienile trebuie totuşi înlăturate pentru a nu sufoca planta. Solul trebuie să fie afânat şi nu foarte umed. Lumina din abundenţă şi temperaturile ridicate sunt  secretele dezvoltării frumoase a speciilor de imortele; datorită acestui aspect, plantele trebuie ferite de frig şi mai ales de ger. Pentru ca planta să fie deasă, iar inflorescenţele numeroase, aceasta se tunde uşor, doar vârful lăstarilor, când planta e încă destul de tânără.

Citește și Covoare de grădină țesute din flori

Buchete de imortele –  Cum le usuci?

Se culeg plantele având grijă ca tulpina să fie cât se poate de lungă, se înlătură frunzele şi se agaţă cu inflorescenţele în jos într-un loc întunecos, răcoros şi cu aer uscat.
Plantele se culeg la maturitate, se elimină toate frunzele, iar apoi se introduc într-un borcan cu 5 cm de apă. După ce apa este complet absorbită, se lasă pur şi simplu la uscat în mod natural.
Se ia o cutie de carton în care s-a pus un pliculeț de desicant (substanţă care absoarbe umiditatea) și se așază plantele în straturi.

Buchete de imortele – Ce mai poți adăuga?

Alte plante care se pretează aranjamentelor de flori uscate sunt lavanda cu parfumul său îmbietor sau lunaria, care după înflorire prezintă seminţe interesante care seamănă cu nişte bănuţi. Alegeri mai spectaculoase ar fi ardeii iuţi mici roşii, Physalis, lanternele chinezeşti, flori de orez sau chiar frunze şi seminţe de eucalipt. Grâul, dar şi alte graminee, pot arăta foarte bine solitare sau în combinaţii cu alte specii mai exotice.

Citește și Grădinăritul ecologic

Text: Adriana Bărar   *   Articol adaptat din revista Casa și grădina
Distribuie articolul pe: