Bolile plantelor de apartament– un pericol ușor de îndepărtat

Bolile plantelor de apartament– un pericol ușor de îndepărtat

| | Sabina Ușurelu
Distribuie articolul pe:

Şi plantele dragi se îmbolnăvesc uneori şi au nevoie rapid de ajutor. Bolile plantelor de apartament pot fi devastatoare. Descoperă în continuare care sunt măsurile de prim-ajutor pe care trebuie să le iei atunci când florile tale dragi încep să aibă probleme.

Plantele dragi manifestă din când în când simptome determinate fie de infecţii micotice, fie bacteriologice sau chiar virale. Pentru a le scăpa de acest calvar ce le poate curma viaţa, te voi ajuta să devii un mic doctor al plantelor.

Citește și Secretele cârciumăresei

Bolile plantelor de apartament – mucegaiul cenușiu

În primul rând, află că cea mai frecventă boală este provocată de o ciupercă care se numeşte mucegaiul cenuşiu. Ea se manifestă sub forma unor pete galben-albicioase care apar pe frunze, acestea urmând să se acopere în timp de un mucegai cenuşiu, prăfos. În locul afectat, ţesutul se înmoaie şi putrezeşte. Toate părţile plantei pot fi afectate, iar în final întreaga plantă poate să moară. Sensibile la atacul acestei ciuperci sunt violetele de cameră, begonia şi gloxinia. Temperatura scăzută însoţită de umiditatea ridicată reprezintă mediul propice pentru favorizarea acestei boli. Ca măsuri de combatere poţi încerca tăierea şi îndepărtarea părţilor afectate, reducerea udării şi pulverizării, aerisirea spaţiului interior și tratamente cu Dithane, Benomil, Captan.

Citește și Paeonia, bujorii tăi dragi

Bolile plantelor de apartament – făinarea

Ca şi în cazul putregaiului cenuşiu, făinarea este produsă tot de o ciupercă, care are obiceiul de a ataca mai întâi vârfurile lăstarilor, frunzele tinere şi bobocii florali, distrugând încetul cu încetul întreaga plantă. O recunoşti după petele albe, neregulate ca formă, acoperite de o pulbere albă, făinoasă. Boala apare în condiţii de temperatură moderată, de 18-22°C, şi umiditate de 50-90%; atacă frecvent begonia şi cineraria. Poţi interveni prin ruperea şi distrugerea părţilor atacate, adăugând şi un tratament chimic.

Făinarea este produsă de o ciupercă şi se manifestă la început prin mici puncte galbene pe frunze. Ulterior, pe aceste puncte se dezvoltă şi un puf alb care, în final, determină apariţia petelor necrotice. O poţi combate cu Topsin, Afugan, Karathane sau Rubigan.

Citește și Legume de nota 10: tomate şi sparanghel

Bolile plantelor de apartament – rugina și fumagina

Este posibil să fi văzut pe frunze, lăstari şi cupele florilor nişte pete mici, galbene, care pe faţa inferioară dezvoltă pustule prăfoase – acestea sunt, de fapt, simptomele atacului de rugină. Plantele puternic atacate ajung în final să se vestejească şi să se usuce.

Rugina se manifestă frecvent prin apariţia unor pustule brune şi prăfoase pe faţa ventrală a frunzei. Pentru a combate această boală, poţi aplica stropiri cu produse de tip Mancozeb, Maneb sau Zineb.

La fel se întâmplă şi în cazul fumaginei. Acest mucegai negru se dezvoltă doar pe secreţiile lipicioase ale afidelor, păduchilor ţestoşi etc. Aşa că dacă ai observat pe frunze ceva ca nişte picături de miere, clar va urma şi fumagina. Aceasta va produce blocarea porilor şi umbrirea suprafeţelor afectate. Apare destul de frecvent la Dafin şi Pittosporum.

Citește și Salate verzi cu gust intens

Bolile plantelor de apartament – putregaiul bacterian

Ai observat cumva la muşcate nişte pete necrotice rotunde sau ca un ochi, înconjurate de un cerc galben? Dacă da, atunci află că este bolnavă de putregai bacterian. Dacă vei secţiona un lăstar, vei observa că vasele conducătoare sunt galbene şi brune. Pentru a încerca o măsură de salvare, evită pe cât posibil căldura şi umiditatea relativă excesivă. Dacă este vorba despre un atac avansat, atunci aplică tratamente termice asupra pământului, ghivecelor şi uneltelor de grădinărit. De cele mai multe ori, putregaiul bacterian este imposibil de combătut.

Citește și Garofiţele parfumate din grădină

Ce trebuie să mai știi despre bolile plantelor de apartament

♦ De cele mai multe ori, condiţiile de mediu necorespunzătoare stimulează apariţia bolilor.
♦ Dacă nu sunt bine curăţate, ghivecele din teracotă dezvoltă mucegai cenuşiu.
♦ Petele necrotice presupun existenţa unor porţiuni de frunză cu ţesut uscat; ele apar pe frunzele plantelor bolnave.
♦ Planta afectată de virusuri îşi reduce ritmul de creştere, nu mai are aspect decorativ şi este sortită pieirii.
♦ Cea mai aprigă boală a plantelor este produsă, de departe, de virusuri. Pentru combatere, plantele afectate se distrug, întrucât nu se pot vindeca.
♦ Tilt este un lichid concentrat folosit în combaterea ciupercilor, având un efect protectiv şi eradicativ. Costă în jur de 6 lei/fiola; îl găseşti în farmaciile fitosanitare.
♦ Topsin, fungicid folosit cu precădere în combaterea făinării; Dithane, fungicid util împotriva ruginii. Aproximativ 3 lei/plic; îl găseşti în farmaciile fitosanitare.
♦ Perfect plant îţi protejează plantele ornamentale de atacul bolilor produse de mană, pată neagră şi făinare; tratamentul are o acţiune preventivă şi curativă. Aproximativ 16 lei, în farmaciile fitosanitare.

Citește și Salvia de grădină, îngrijire

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: © ulianna19970 – Fotolia.com
Distribuie articolul pe: