Oţetarul ornamental, un arbust delicat în grădină

Oţetarul ornamental, un arbust delicat în grădină

| | Sabina Ușurelu
Distribuie articolul pe:

Oţetarul ornamental

Oţetarul ornamental (Rhus typhina) era întâlnit iniţial la marginea pădurilor, în fâneţe sau pe câmp. Datorită foliajului său viu colorat, cu nuanţe de galben, oranj şi roşu, acum este întâlnit din ce în ce mai des şi în grădini sau parcuri, ca plantă ornamentală. Ca şi frunzele, ciorchinii catifelaţi cu fructe roşii sunt foarte arătoşi şi rezistă de toamna până primăvara următoare. Iar pentru iubitorii de păsări, există încă un motiv să planteze oţetarul ornamental: ciorchinii de fructe reprezintă o sursă de hrană pentru micile cântătoare.

Oţetarul ornamental – unde îl poți planta?

Oţetarul ornamental are un ritm de creştere rapid, aşa că dacă vrei să „ascunzi” anumite zone mai inestetice din grădină, este copăcelul ideal. Poate fi crescut sub formă de tufă, cu câteva tulpini principale, sau ca arbore miniatural, cu o singură tulpină. Crenguțele lui contorsionate formează o siluetă foarte interesantă, iar penajul rarefiat al frunzelor îi dau un aer delicat. Este potrivit în grădinile cu design asiatic, alături de arțarii japonezi, însă merge foarte bine și într-o amenajare modernă.

Citește și Buruienile, inamicii grădinii

În grădinile de dimensiuni mari, oţetarul ornamental merge bine plantat în masive de fundal alături de călin, păducel sau măceş. În grădinile mai mititele trebuie folosit ca plantă de accent aşezată lângă locul de relaxare.

Oțetarul ornamental – cum se îngrijește?

Această specie de oțetar nu este foarte pretențioasă. Se dezvoltă frumos într-un sol umed, dar bine drenat. Are o singură obiecţie: nu îi place excesul de apă. Plantează-l într-un loc cu soare din abundență pentru a putea produce toamna cele mai frumoase culori ale frunzelor. Oţetarul ornamental se înmulțește prin semințe sau prin butași de lăstari semi-lemnoși.

Citește și 5 plante dragi pentru balcon

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Patricia Ușurelu   *   Foto: Guliver/Thinkstock
Distribuie articolul pe: