Case vagon, case pe lungime reproiectate

Case vagon, case pe lungime reproiectate

Deschiderea mică la calea de acces obligă deseori la revenirea la case vagon, și la reproiectarea casei după modele de case pe lungime. Aceste modele de case pe lungime merg mână în mână cu proiectele pe teren îngust și sunt o soluție bună, dacă vrei să valorifici la maximum terenul (mic și îngust) pe care îl ai la dispoziție. Calitatea proiectului și ideile de modele de case pe lungime sunt esențiale, iar sfatul unui bun arhitect este esențial.

case vagon

Arhitecții s-au specializat, obligați de urbanizarea haotică fără respectarea unor norme legale, și pot găsi soluții și modele de case vagon sau case pe lungime, în condițiile în care aceste proiecte sunt obligatori rigori mult mai stricte decât pentru proiectele de case pe terenurile cu deschidere mare.

Soluția cea mai frecvent aplicată este aceea a caselor cu două intrări, a unei curți interioare în spatele casei și așezarea casei la linia străzii. Aceste modele de case vagon au o amprenta la sol mică și de cele mai multe ori au etaj sau mansardă, iar garajul este poziționat la subsol.

În România există câteva reglementări în cazul acestor modele de casă vagon, astfel că deschiderea minima la calea de acces trebuie să fie de 8 metri, pentru locuințele înșiruite și de 12 metri pentru cele izolate, în condițiile în care suprafața totală a lotului nu poate să fie mai mică de 200 mp. Contează în mod esențial la realizarea planurilor pentru aceste modele de case pe lungime și regimul de înălțime al caselor din jur.

Aparent, aceste modele de case vagon te condamnă să te duci, în mod obligatoriu, pe înălțime. Iată câteva detalii de care trebuie să ții cont pentru a valorifică spațiul la maximum și pentru a avea, în același timp, o casă confortabilă și frumoasă.

 ♦ Mergi pe spații mari la parter, cu zone de trecere și zone de transparența.
♦ Stabilește detaliile interioare din casă în funcție de poziția ferestrelor  de gradul de iluminare .
♦ Scară interioară este mai plăcută dacă o faci în două segmente, sau chiar în trei, pentru că reușești să echilibrezi lățimea cu înălțimea. În plus poți recupera spațiul de sub scară că spațiu de depozitare.
♦ Așează în zonă centrală băile, scară, spațiile anexe, bucătăria și camerele mici care pot tolera mai ușor ferestre în zone slab luminate. În plus accesul se poate face fără să treci prin alte camere, și respecți combinația ideală care este aceea a încăperilor decomandate și independente unele de altele.
♦ Adaugă terasă sau măcar un balcon în spatele casei.

♦ Mansardă este o bună soluție, chiar necesară în cazul acestor case, mai ales dacă ești limitat la unul, două nivele. Ai avantajul luminii la discreție, care poate să fie sursă pentru toată casă, dacă este gândită o combinație de volume pe verticală și orizontală, care să valorifice ferestrele mansardei.
♦ Pentru a da senzația de spațiu și de a echilibra liniile pe adâncime cu cele pe laterală mergi pe zone care comunică vizual.
♦ Folosește linii curbe, din materiale care poți fi modelate, la interior, pentru a rupe monotonia liniară și dezechilibrul spațiilor.
♦ Adaugă casei, un demisol sau măcar un beci și renunță la garaj, sau amplasează-l în subteran. Implică costuri dar crește eficientă case și sporteste mult valoarea ei, plus că te ajută să faci economie de spațiu.

Un sfat: sacrifică detalii exterioare și elemente de aspect pentru confortul interior. Modele de case pe lungime trebuie să fie gândite prin prismă nevoilor pe care le are familia și abia apoi pot fi luate în calcul și detaliile legate de aspect.

Sursa foto: pixabay.com/

Distribuie articolul pe: