Brânduşele de toamnă

Brânduşele de toamnă

Brânduşele de toamnă

Brânduşele de toamnă aduc o pată de culoare și veselie în grădinile care se pregătesc de hibernare. Sunt frumoase, delicate și pot acoperi rapid terenurile golașe din grădină, formând un covor liliachiu.

Colchicum autumnale, cum sunt denumite ştiinţific, sunt plante bulboase de până la 20 cm înălţime, uneori chiar  45 cm, care cresc spontan pe fânețele umede din zonele montane. Sunt foarte asemănătoare brânduşelor de primăvară, dar atenție! Spre deosebire de primele, Brânduşele de toamnă sunt foarte toxice atât pentru oameni, cât şi pentru animale.

Citește și Cerceluşii, soluţii pentru probleme frecvente

Brânduşele de toamnă: o scurtă descriere

Culoarea celor șase tepale (trei petale plus trei sepale) este de obicei violet-purpurie, mai rar albă sau roz, iar diametrul florii este de 5-7 cm. Spre deosebire de suratele lor primăvăratice, care au doar trei stamine, brândușele de toamnă au șase. Frunzele sunt lineare, mai late decât la brânduţele de primăvară şi nu prezintă acea dungă albă specifică celor din urmă.

Frunzele apar primele, în timpul primăverii şi ţin până la sfârşitul verii, înainte să apară florile. Brîndușele de toamnă înfloresc la începutul toamnei, în lunile septembrie-octombrie, uneori și în noiembrie dacă vremea este frumoasă.

Brândușele de toamnă preferă solurile bine drenate, dar care nu se usucă în totalitate, situate în zone însorite. Sunt plante foarte rezitente la frig.

Pot fi forţate să înflorească și în casă, fiind tăiate şi puse într-un bol cu apă şi pietriş undeva lângă un geam.

Citește și Alergia la polen – minimizează riscul

Brânduşele de toamnă – de ce nu înfloresc?

Atunci când bobocii abia apăruţi par să se veştejească, nu se mai deschid și cad prematur înseamnă că brândușele tale au probleme. În cazul unei analize mai amănunțite, poți observa o depunere transparentă și lipicioasă care acoperă porţiuni din plantă. Acest lucru se datorează melcilor sau a limacşilor, cărora le plac bobocii florali. Deoarece brănduşele de toamnă preferă zone mai umede, apariţia unor specii de moluşte este aproape inevitabilă.

Ca şi tratament se poate acţiona mecanic, înlăturând cu mâna melcii sau limacşii, sau chimic, cu moluscocide. Acestea sunt substanțe speciale pentru înlăturarea melcilor ce pot fi cumpărate din farmaciile fitosanitare. Ca prevenire ulterioară, se pot amplasa diferite plase sau alte mijloace de împrejmuire a florilor.

Citește și Gardurile vii cu forme frumoase

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Adriana Bărar   *   Foto: Guliver/Thinkstock
Distribuie articolul pe: