4 soluții pentru a menține temperatura ideală în fiecare cameră

Sezonul rece se apropie cu pași repezi iar hainele călduroase iau încet locul celor de vară. Însă pe lângă adaptarea garderobei, în curând va fi necesară și modificarea temperaturii din interiorul casei tale. Află care sunt recomandările specialiștilor pentru menținerea temperaturii ideale în fiecare cameră.
Conform statisticilor, nivelul temperaturii din casele oamenilor a crescut treptat de-a lungul timpului. Dacă în trecut încălzirea caselor era considerată o risipă financiară, odată cu creșterea nivelului de trai și dezvoltarea tehnologiei, lucrurile s-au schimbat radical. Un studiu realizat de Environmental Change Institute din Marea Britanie arată că din 1970 până în 2001 consumul de energie necesar încălzirii locuințelor a crescut cu 36%.
Temperatura are în primul rând o influență crescută asupra stării de sănătate, dar poate de asemenea influența starea de spirit și afecta somnul. Când aceasta scade sub 9 C, crește riscul de hipotermie, între 9 C și 12 C crește riscul de accident vascular cerebral și infarct, între 12 C și 16 C există riscul de a dezvolta afecțiuni respiratorii. Nici temperaturile prea crescute nu sunt însa recomandate, la peste 24 C existând din nou un risc crescut de accident vascular cerebral și infarct. Temperatura ideală pentru un confort termic crescut este, conform specialiștilor, între 18 C și 21 C.
Controlul eficient al temperaturii
Pentru un confort termic crescut la interiorul case tale, unul dintre cele mai importante lucruri este să ai un control cât mai bun asupra temperaturii. O opțiune la care apelează tot mai multe persoane sunt echipamentele moderne precum termostatele de ambient. Acestea  permit controlarea sistemului de încălzire de oriunde, prin internet, unele având funcții foarte complexe care vor crește considerabil confortul locuitorilor.
Setarea unor programe de încălzire poate fi o soluție foarte eficientă, deoarece permite adaptarea nivelului temperaturii la nevoile familiei tale. De exemplu, este inutilă menținerea unei temperaturi înalte atunci când nu e nimeni acasă. În același fel, dacă ai copii mici, poate îți dorești menținerea sau creșterea acesteia între anumite intervale orare.
Izolația
Un alt aspect foarte important este este izolația casei. Aceasta are un rol central în confortul resimțit la interior din mai multe puncte de vedere. În primul rând, o casă izolată în mod eficient va păstra nivelul dorit al temperaturii cu eforturi și costuri financiare scăzute, atât pe perioada sezonului rece, cât și vara. Identifică zonele neizolate, în special podeaua, pereții exteriori sau cei care despart încăperea de un spațiu neîncălzit.
Apoi, o izolație eficientă scade semnificativ riscul formării igrasiei și a creșterii umidității. Bineînțeles, nu trebuie să omiți necesitatea aerisirii cu regularitate a încăperilor.
Opțiunile disponibile cuprind variante ecologice, prietenoase cu mediul înconjurător, precum celuloza sau fibrele de bumbac.
Reducerea diferențelor termice
Nivelul temperaturii din casa ta este influențat de mai mulți factori, precum poziționarea încăperilor. Unele zone, precum bucătăria, sunt de obicei mai bine încălzite în timpul iernii, pe când altele, precum camera de baie sau cele situate pe colț, pot fi mai răcoroase. Totodată, în funcție de destinația lor, va fi necesară menținerea unei temperaturi diferite. De exemplu, după cum am menționat și mai sus, temperatura poate afecta calitatea somnului. Recomandările specialiștilor în acest sens sunt, după cum urmează: în dormitor – 18 C – 22 C; în baie- 23 C; în camera copiilor – 22 C – 24 C. Soluția este instalarea mai multor termostate, în diferite încăperi, și suplimentarea sau adaptarea sistemelor de încălzire în funcție de nevoi.
Sistemele de încălzire potrivite
Pentru a te simți mereu confortabil la tine acasă, este important să optezi pentru sistemele de încălzire potrivite. Majoritatea persoanelor aleg instalarea unui sistem de încălzire central, cu termostat, dar acest lucru depinde în primul rând de preferințele și nevoile fiecăruia. Există nenumărate variante, precum sobele, șemineurile, radiatoarele termice, aerotermele, încălzirea cu calorifere sau în podea. Uneori poate fi nevoie de adaptarea sau suplimentarea surselor de încălzire. De exemplu, în cazul în care o încăpere rămâne mereu rece, sau în cazul folosirii ocazionale a unor spații neîncălzite, precum podurile sau garajele.
Este foarte important să identifici corect nevoile familiei tale și să faci alegerile cele mai potrivite, pentru a te scuti astfel de nenumăratele neplăceri care pot să apară. Nu-i așa că gândul la confortul de acasă face mai plăcută o zi friguroasă?
 
Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: