Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur

Ce sa faci si ce sa nu faci in caz de cutremur

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Ce să faci și ce să nu faci în caz de cutremur. Între una și alta se află șanasa ta la supraviețuire. Ca să treci cu bine printr-un astfel de eveniment e nevoie de stăpânire de sine, nu panică. Și mai necesită să cunoști câteva reguli care, atunci când pământul tremură, te ajută să fii în siguranță.

crash-549661_960_720

România se află într-o zonă seismică, iar în ultima vreme pământul s-a zgâlțâit destul de des. Și, ajutați de emisiunile TV ce mizează pe senzațional, oamenii sunt în așteptarea “cutremurului cel mare”. Că va veni sau nu, e bine să știm cum să-i facem față, pentru a scăpa.

Iată deci ce să faci și mai ales ce să nu faci în caz de cutremur.

Dacă te afli într-o încăpere, rămâi acolo! Nu părăsi clădirea în care te-a prins cutremurul și mai ales nu folosi liftul sau scările (au structură de rezistentă cea mai fragilă)! Cel mai indicat e să te poți adăposti sub o masă solidă, pentru a te feri de obiectele care cad ori “zboara” în cazul seismelor de intensitate mare.

Dacă ești în bucătărie, în primul rând închide aragazul, depărtează-te de bufetul din care poate cădea veselă și adăpostește-te sub tocul ușii sau sub masă.

Dacă ești în pat, rămâi acolo și protejează-ți capul cu o pernă. Pe peretele lângă care este așezat patul nu e recomandat să agăți tablouri grele sau alte obiecte care te-ar putea răni în caz de cutremur.

Dacă te afli pe stradă, îndepărtează-te cât poți de repede de fațadele clădirilor și nu te adăposti sub nici o formă sub balcoane ori lângă stâlpi de înaltă tensiune. Caută spații cât mai deschise și, dacă e vorba de un cutremur puternic, așază-te pe vine pentru a nu fi aruncată la pământ.

Dacă ești în mașină, trage pe dreaptă imediat ce poți să o faci în deplină siguranță. Evită spațiile din vecinătatea clădirilor, benzinăriilor, stâlpilor, pomilor înalți. Nu ieși din mașină până când seismul nu încetează și da-ți radioul pe știri, pentru a fi la curent cu ultimele informații care se comunică în astfel de cazuri.

  • Cum evaluezi riscul seismic al unei case?

Pentru situații speciale așa cum este un cutremur, e bine să ai mereu în geantă, în mașină, în diferite colțuri în casă (sub pat, pe un dulap în bucătărie, în debara, într-o geantă) o trusă de supravieturie.  Ce trebuie să contină, afla AICI!

Sursa: femeia.ro

 

Distribuie articolul pe: