Amenajarea mansardei, solutii ideale pentru confort termic

Amenajarea mansardei, solutii ideale pentru confort termic

Amenajarea mansardei, solutii ideale pentru confort termic – Confortul termic este prioritar în mansardă, fie şi în cazul în care spaţiul este destinat activităţilor recreative sau de studiu. Apelează la sisteme de calitate care să păstreze iarna căldura și vara răcoarea, nu invers.

foto: www.schwoererhaus.de
foto: www.schwoererhaus.de

Sunt foarte mulți proprietarii care aleg să-și izoleze mansarda cu vată minerală de sticlă de 15 și chiar de 10 cm, iar de aici apar și probleme precum frig la etaj pe timpul iernii sau prea cald vara în mansardă. Vata minerală de sticlă este indicat să fie aleasă de 30 sau 40 cm, grosimea ideală pentru zona geografică a României în ceea ce privește rezolvarea unor probleme precum izolarea fonică și termică.

Importantă în izolarea casei este și învelitoarea, dar ce alegi: țiglă ceramică, de beton, metalică sau șindrilă bituminoasă? Cu siguranță, toți cei care doresc să-și construiască o casă și-au pus această întrebare.

Fiecare dintre variantele menționate are calități și defecte. Țigla de ceramică dă acoperișului acel aspect natural tradițional, mai plăcut decât cea din beton, este durabilă în timp și oferă confort deosebit datorită ventilației naturale a materialului argilos. Din păcate, este foarte grea, iar pentru susținere are nevoie de o structură masivă, de lemn, a acoperișului. Țigla metalică se montează relativ ușor, este o soluție versatilă, cu care se pot realiza și suprafețe cilindrice (cu generatoarea cilindrului în lungul onduleurilor). Structura de susținere pentru acest tip de învelitoare este mai simplu de realizat decât cea pentru țigla ceramică sau din beton. La punctele negative poate fi menționat faptul că metalul nu are proprietăți de izolare termică sau fonică prea bune. Șindrila bituminoasă are aspectul similar plăcilor cu formă de solzi din ceramică, este mai ieftină, se montează ușor pe coamele acoperișului, dar prezintă un risc mare de aprindere.

foto: www.velux.ro
foto: www.velux.ro

Înclinația șarpantei este importantă: cu cât acoperișul este mai înalt, cu atât temperatura se păstrează mai mult timp constantă în interiorul mansardei.

foto: www.roto-frank.com
foto: www.roto-frank.com

Lumina are un rol esențial. S-a creat ideea preconcepută cum că ferestrele mai mici înseamnă mai puține pierderi de energie termică – nimic mai fals. Ferestrele termoizolate păstrează iarna temperatura constantă, iar vara, apelând la sisteme de umbrire adecvate tipului de geam, se păstrează un climat răcoros, perfect în aceste zile caniculare.

 

Articol apărut în revista Casa și grădina

Articol de : Mihaela Radu

Foto: PR firmele menționate

 

Distribuie articolul pe: