Podul vechi nou mansardat

Podul vechi nou mansardat

pod

Proprietarul acestei mansarde și echipa lui au avut în minte un obiectiv clar atunci când au pornit la lucru: să facă dintr-un pod vechi și neîntreținut un spațiu cu aspect de loft, inundat de lumină, mobilat și decorat cu lucrări ale unor tinerilor artiști.

Citeste si: Amenajarea mansardei – solutii pentru confort termic

Mark, în vârstă de 35 de ani, este un actor german care lucrează în producții de teatru, TV și cinema. Având mulți prieteni care activează în aceleași cercuri și care veneau des în oraș, s-a gândit să achiziționeze acest pod vechi din Weimar (Germania) – oraș unde se află și celebra universitate Bauhaus – cu scopul de a-l închiria pe scurte perioade de timp. Casa veche din 1904 a cumpărat-o în 2009. Era complet goală, iar acoperișul trebuia refăcut de la zero. Așa a obținut sus un spațiu de 45 metri pătrați și o mică terasă, în partea lui sudică. L-a renovat însă de abia în 2011.

Citeste si: Sfaturi practice – cum amenajezi un pod

Mark începe prin a spune că “Habar nu aveam cum se renovează o casă, am făcut-o pur și simplu. De fapt, am învățat văzând și făcând”. Lucrările au durat șase luni, timp în care au trebuit, printre altele, să țină și cont de indicațiile arhitecților municipalității din Weimar, întrucât clădirea face parte din patrimoniul orașului. Bugetul alocat pentru întrega lucrare a fost de 20.000 de euro, o sumă moderată pentru Germania, dar valabilă şi la noi. Au început cu podeaua și cu scările de acces. Podeaua a fost complet înlocuită cu parchet nou și elegant (lucrare realizată de Udo Joerke  – www.joerke-cs.com), iar de transformarea scărilor s-au ocupat Daniel Klapsing și Philipp Schopfer (www.45kilo.com). Toți prieteni de-ai lui Mark.

Citeste si: Mansarda readusa la viata

Spațiul este mobilat minimal, iar mobila și decorațiunile se schimbă mai mereu. Cum este posibil așa ceva? Ideea amenajării a fost ca cei care vin aici, indiferent că stau sau nu, să poată cumpăra mobila expusă, la fel și lucrările de artă sau decorațiunile. Astfel, putem spune că aici este și o mansardă frumoasă de locuit, dar și un showroom cu mobilă contemporană. Spațiul este unul deschis, singura cameră propriu zisă este aceea a băii, căci doar aici este nevoie de intimitate. Acest lucru este un avantaj, întrucât așa intră mult mai multă lumină naturală, practic mansarda este inundată de lumină pe tot parcursul zilei.

pod1

Cum au rezolvat problema amplasării băii? Mark s-a gândit să construiască o cameră pentru baie chiar lângă scările de acces, obținând astfel și o zonă mai retrasă pentru dormitor. Baia este practic o căsuță în mijlocul apartamentului – urmând o idee Bauhaus. Aici a lucrat împreună cu o prietenă, Billy Schreiber, care l-a ajutat să construiască spațiul efectiv, dar și să îl amenajeze. Rezultatul este o cameră cu o arhitectură nonconformistă. În final, mansarda a fost botezată –Hier war Goethe nie – (Goethe n-a fost niciodată aici), aluzie la faptul că, deși, orașul este celebru datorită renumitului scriitor, nu se pune la fel problema și în cazul acestei case.

Pe adresa: www.hier-war-goethe-nie.de poți afla cât costă chiria aici, care sunt condițiile, cum poți ajunge sau alte detalii despre îndrăznețul proiect.

Articol publicat in revista Casa si gradina
Foto: Matthias Eckert
Distribuie articolul pe: