Case pe un singur plan. Avantaje si dezavantaje

Case pe un singur plan. Avantaje si dezavantaje

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Proporția celor care aleg să-și construiască case pe un singur plan este relativ mică, principalul motiv fiind lipsa terenului necesar.

Cu toate acestea găsirea unei proporții ideale între spațiul ocupat de casă și cel lăsat liber pentru curtea din jurul casei, poate face loc unei case pe un singur plan. Pe de altă parte aceste case, fără etaj sunt soluțiile cele mai eficiente și cele mai bune din punct d evedere al siguranței și costurilor. Iata câteva din marile avantaje și dezavantaje ale unor case pe un singur plan.

holiday-house-114665_960_720

Citeste si: Casa mica de la tara. De la vise la realitate

Avantajele caselor pe un singur plan sunt evidente. Le trecem în revistă. Sunt ușor de construit, nu au nevoie de o fundație adâncă, pot fi folosite ușor materiale neconvenționale pentru că structura de rezistență a casei este simplă și nu implică forțe de tensiune foarte mari. O casă pe un singur nivel este cea mai sigură casă la un seism și este ușor de întreținut. Scapi de o parte din complicațiile pe care le presupune acoperișul și nu mai este necesar să torni placa între parter și etaj, iar plafonul se poate face din lemn, ceea ce reduce o parte din costuri și crește gradul de izolare al casei, din punct de vedere termic și fonic.

Tot în seria avantajelor caselor pe un singur nivel se numără și faptul că acestea pot avea camere foarte mari, ferestre ample, pereți de sticlă și alte ”facilități”estetice pe care nu ți le poți permite la o casă cu etaj, tocmai datorită structurii simple a acestora. Compartimentarea unei astfel de case este foarte simplă și eficientă, amprenta la sol fiind doar cu foarte puțin mai mică decât spațiul locuibil, în plus aceste case se pretează la a avea verande sau spații exterioare de vară care să extindă spațiul locuibil cu minime cheltuieli de construcție. În plus o casă pe un singur plan elimină spațiul mort al scărilor.

Citeste si: Aproape tot ce conteaza despre proiectele de casa

Tot pe lista cu avantaje pentru casele pe un singur nivel se mai numără: nu mai urci la etaj, nu-ți tropăie nimeni în cap, nu-și mai rupe nimeni gâtul pe scară, poți repara orice si oricând cu o scară de patru metri,  iarna costurile pentru încălzirea vor fi mai mici, iar vara, casa este mai răcoroasă.

Pledoaria poate continua, dar pe lângă toate aceste beneficii ale caselor pe un singur plan se adaugă și o sumă de dezavantaje. Cele mai importante ar putea fi necesitatea unei parcele de teren mare, sau mai mare decât în cazul unei case cu etaj, dacă vrei să rămâi la o anumită valoare a spațiului locuibil. De regulă casele pe un singur plan au o singură baie, pentru că baie de la etaj este mai ieftină fiind aceiași coloana de apa și apă menajeră, decât a doua baie la o casă pe un singur nivel. O casă cu etaj separă complet zona de zi de cea de noapte, oferă intimitate tuturor celor din casă. O casă pe un singur nivel este cu predilecție o casă unifamiliară, dar într-o casă cu etaj pot locui trei generații, pentru că structura casei pemite separarea completă.

Citeste si: Ce inseamnă o casă eficienta termic

În loc de final mai trebuie spus că diferențele de cost între o casă cu etaj și costurile unei case pe un singur plan sunt minime și se compensează în locurile esențiale. Ceea ce contează fundamental este suprafața de teren disponibilă și nevoile reale ale familiei. Și dacă este să decizi, dacă faci casă cu etaj sau nu, gândește-te la nevoile familiei tale, acum, la cele de peste 10 ani și la cele de peste 20. Abia apoi trage line și decide!

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: