Eco

Colectie de plante aromatice

Colectie de plante aromatice

Am facut o colectie de plante aromatice ca sa le ai pe toate la indemana si sa stii ce si cum poti creste la tine in gradina, in balcon sau pe pervazul din bucatarie.

Arpagicul Pe numele oficial Allium schoenoprasum, arpagicul este o ceapă perenă, mică foarte prolifică cu aspect de tufă deasă de la care se utilizează doar frunzele tubulare subțiri,dar care face și flori absolut minunate fiind combinația perfctă între frumusețe și gust. Arpagicul formează o tufă din care poți recolta tulpinele verzi și parfumate (cu miros care seamănă cu al cepei, dar este mult mai plăcut și aromat), ce trăiește și rodește mulți ani la rând. Are o rădăcină persistentă din care se dezvoltă în fiecare primăvară o nouă tulpină, mică și robustă. Bulbii săi mici, alungiți și frunzele subțiri și tubulare se dezvoltă grupat la baza tulpinii. Deasupra frunzelor cresc inflorescențe albăstrui, liliachii sau roz cu o formă sferică deasă.

Colectie de plante aromatice (2)Vanilla. Planta din care se obţine vanilia este o orhidee? Cunoscută sub numele ştiinţific de Vanilla, planta are mai multe specii, dintre care planifolia, tahitiensis şi fragrans sunt cele mai aromate – şi mai cultivate. Orhideea Vanilla este o varietate căţărătoare originară din Mexic – singurul gen de orhidee cultivat in scopuri agricole. Restul (aproximativ 880, orhideele reprezentând cea mai numeroasă familie de plante cu flori) sunt cultivate doar pentru frumusețea lor.

Limba mielului (Borago Officinalis) este o iarbă aromatică foarte îndrăgită de români. Florile de un albastru strălucitor fac din aceasta una dintre cele mai atractive plante aromatice care pot fi găsite în straturile de flori din grădină. Limba mielului este o plantă anuală deloc o plantă pretenţioasă. Creşte în mănunchiuri de până la 60 de centimetri înălţime şi înfloreşte din iulie până în septembrie. Are nevoie doar un loc însorit sau la umbră uşoară, de un sol bine drenat şi de protecţie împotriva vântului, pentru că florile sunt fragile. Suportă bine perioadele scurte de secetă şi creşte abundent şi în soluri sărace în substanţe nutritive.

Cimbrul este una din plantele frumoase și gustoase. Planta aromatică, plantă cu proprietăți medicinale, dar și o frumoasă plantă decorativă, cimbrul trebuie să-și găsească loc în grădina ta, îndiferent cât de mare sau de mică este aceasta. Cimbrul este o plantă perenă cu viaţă lungă, care creşte spontan pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Există aproximativ 30 de specii diferite de cimbru. Cimbrul are frunzele mici, verzi-cenuşii, cu marginile curbate în interior, ramurile subţiri și tulpini lemnoase. Din mai până în august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii.

Salvia de grădină este gustoasă, aromată, arată tare bine în straturile de flori şi alungă insectele nedorite. Cine să n-o îndrăgească? Originară din zona mediteraneeană, salvia de grădină este o plantă lemnoasă perenă cu flori mici, albastru violet, care apar la mijlocul verii şi atrag fluturii şi albinele. Există varietăţi decorative cu frunze de culoare aurie, roşie sau violet, care pot fi folosite fără probleme în scopuri culinare.

Ai putea creste o tufa de busuioc in ghiveci. Este decorativ, creste usor, este foarte simplu de ingrijit, il poti pune in orice camera vrei si vei avea si frunze proaspete de busuioc pentru tot felul de preparate. In plus se spune ca daca ai in casa busuioc in ghiveci, ai noroc si spor. O tufa de busuioc in ghiveci se adapteaza bine oricarui mediu, planta avand nevoie in mod special de caldura. Trebuie sa-i gasesti un loc bine luminat, macar cateva ore pe zi, dat fiind faptul ca planta are nevoie de lumina. Dar o tufa de busuioc in ghiveci rezista bine la orice fel de conditii daca este bine udata si daca are un pamant hranitor. Sa nu te mire daca o sa infloreasca. Florile sunt rezistente si pot impodobi frunzele de busuioc in ghiveci timp de cateva saptamani.

Rozmarinul este planta mediteraneeana care se poate adapta cu usurinta in majoritatea zonelor atata vreme cat este cultivat in ghiveci, pentru a putea fi mutat si protejat in perioada iernii. Rozmarinul este in egala masura o planta decorativa, dar si una din cele mai beneficie plante atat in bucatarie, ca planta aromatica, cat si ca planta medicinala. Ingrijind o tufa de rozmarin, fie ca ai, fie ca nu ai gradina, ai numai avantaje. Rozmarinul este asemenatoare bradului, avand frunzele sub forma de ace cerate. Rozmarinul, pe numele lui oficial Rosmarinus officinalis este un arbust frumos de talie mica. Daca ii merge foarte bine poate ajunge si pana la un metru si jumatate inaltime. De regula, tuns, poate lua orice forma, dar tendinta lui este de a creste in inaltime.

Tarhonul (Artemisia dracunculus) este originar din Asia Centrala, fiind cunoscut in Europa abia in perioada Evului Mediu. Cuvantul dracunculus se traduce prin micul dragon, aceasta denumire fiind atribuita tarhonului deoarece in perioada medievala era considera un bun antidot impotriva veninului. Tarhonul este o planta perena cu o aroma speciala, extrem de apreciata.

Ai facut limonada si vrei sa adaugi putina menta? Imagineaza-ti ca intinzi mana si culegi, din propria ta tufa de menta cateva frunze. Sentimentul este absolut fantastic. Menta este una din plantele pe care le poti tine fara probleme in casa, dar este o planta de gradina, care poate creste direct in pamant. Solutia ideala pentru a avea o tufa de menta este plantarea in ghiveci, pentru ca o poti multa de afara in casa. Vara este ideal sa stea afara, sa o bata vantul si soarele, iar iarna o poti aduce in casa. Alege un ghiveci cu gura larga, mai inalt, si foloseste pamant de compost organic.

Sursa foto: pixabay.com

 

 

Distribuie articolul pe: