Tot ce trebuie sa stii despre izolarea termica a locuintei tale. Cum poti reduce semnificativ costurile cu facturile

Tot ce trebuie sa stii despre izolarea termica a locuintei tale. Cum poti reduce semnificativ costurile cu facturile

| | admin
Distribuie articolul pe:

fereastra izolatieIn ultimii ani, proprietarii de case sau apartamente au inteles cat de important este sa ai o temperatura optima in locuinta ta, indiferent de cat de frig sau cald este afara. Pe langa confortul termic, cel mai mare avantaj al termoizolarii este reducerea substantiala a costurilor cu energia electrica sau cu factura la gaze. Procedeul de izolare termica nu este unul pe atat de complicat pe cat suna, astfel incat din ce in ce mai multi proprietari aleg sa se documenteze bine inainte si sa isi izoleze singuri casele, fara a mai apela la ajutorul specialistilor in constructii.

Daca simti ca locuinta ta nu a fost construita tinand cont de eficienta termica, nu este prea tarziu sa faci cateva modificari in ajutorul tau, fara a afecta structura cladirii.

Iata ce trebuie sa iei in considerare inainte sa te apuci de lucru:

Pentru a stabili de dinainte acele locuri prin care casa pierde caldura, cel mai simplu este sa folositi un ecran cu termoviziune, care va va arata exact punctele-cheie unde este necesara izolarea.

Exista mai multe tipuri de termoizolare: cea facuta pe interior, unde peretii sunt „captusiti” de obicei cu placi de polisitiren, vata minerala sau rigips, precum si izolarea tavanului si a podelelor, acolo unde acestea permit modificari, si izolarea externa, unde zidurile caselor sunt „intariti” cu astfel de placi de BCA. Avantajele acestui material sunt date de golurile de aer din interior, care ii dau o rezistenta net superioara la temperaturi si zgomot, este usor de montat, nu este scump si pierderea materialului este minima, intrucat blocurile BCA pot fi taiate fix pe dimensiunile de care aveti nevoie.

In functie de materialul din care este construita locuinta ta si calitatea lucrarii, este posibil ca izolarea interna sa nu fie suficienta pentru a pastra caldura si, pe langa asta, nu te scapa intotdeauna de igrasie si umezeala. Daca izolezi casa doar pe interior, peretele extern va fi supus riscului de a face condens, datorita diferentei de temperatura dintre cele doua straturi. Desi se face rapid si nu costa foarte mult, termoizolarea interna ar trebui sa fie privita mai degraba ca un pas spre eficientizarea termica a locuintei, si nu o solutie completa.

In ceea ce priveste izolarea externa, aceasta are avantajul de a nu micsora spatiul util al casei tale, insa dezavantajul este ca presupune un proces mai amplu, complex, putin mai costisitor si pentru care trebuie sa te inarmezi cu rabdare si timp. Un aspect foarte important de care trebuie sa tii cont este felul in care imbini materialele. Acest lucru trebuie executat cat mai corect cu putinta, astfel incat intre placile de material sa nu ramana spatii fara adeziv, prin care sa se infiltreze ulterior apa si umezeala. La finalul lucrarii, peretele ar trebui sa arate ca o bucata compacta, fara goluri, si lipita etansat de zidul cladirii.

Izolarea podelei este mai greu de realizat in cazul in care locuinta ta este deja terminata. Daca ai ales o podea acoperita cu gresie sau marmura, trebuie sa stii ca aceste materiale pastreaza, in mod normal, o temperatura mai joasa. Cel mai usor este sa izolezi podelele din lemn, sub care poti plasa placi din polistiren extrudat de 5 centimetri. Acelasi lucru se poate aplica si pentru termoizolarea tavanului, insa trebuie sa iei in calcul ca acestea sunt operatiuni mai complicate pentru care este bine sa angajezi un zidar profesionist, pentru a evita erorile grave in structura locuintei.

Nu uita ca un rol foarte important il au si ferestrele, locul pe unde se pierde cel mai des caldura. Geamurile din termopan sunt cele mai bune cand vine vorba despre pastrarea caldurii, insa si aici exista diferente de calitate la materiale. Acestea trebuie sa se inchida etans, iar sistemul de inchidere sa fie unul rezistent si fiabil. Te poti ghida si in functie de coeficientul care reda pierdera caldurii, care trebuie sa fie cat mai mic.

O locuinta in care temperatura ambientala este una placuta atat vara, cat si iarna nu este greu de obtinut. Materialele sunt la indemna oricui, iar costurile se amortizeaza in timp, pentru ca vei avea o casa racoroasa vara, deci vei folosi mai putin aerul conditionat, si calduroasa in anotimpul rece, cand nu vei mai tine caloriferele la o temperatura foarte ridicata.

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: