7 trucuri surprinzătoare pentru a adăuga culoare in casa ta

7 trucuri surprinzătoare pentru a adăuga culoare in casa ta

foto main Philips (3)Sentimentul pe care îl ai când ajungi acasă trebuie să fie unul de confort pe care nu îl poţi găsi în altă parte, iar casa ta să fie refugiul perfect pentru a te deconecta şi a-ţi reîncarca bateriile. O locuinţă care îmbină un design inedit, culori şi texturi diferite este o reflexie puternică a personalităţii tale şi cel mai simplu mod pentru a-ţi restabili buna dispoziţie după o zi obositoare.

Dacă ţi-ai dorit dintotdeauna o casă care să te reprezinte şi care să îi impresioneze pe cei care îţi calcă pragul, atunci o combinaţie interesantă de culori şi felul în care alegi săle îmbini pot transforma complet o încăpere. Iată care sunt cele mai bune soluţii pentru a pune în valoare culorile din locuinţa ta:

  1. Decorează în funcţie de regula 60-30-10

Dacă arunci o privire prin revistele de design interior, vei observa că această regulă este aplicată în amenajarea multor încăperi. Regula 60-30-10 presupune să împărţi o cameră întrei culori, fiecare în proporţii diferite, de 60, 30, respectiv 10%. Culoarea dominantă va reprezenta 60%, apoi poţi alege o culoare secundară, iar 10% va fi culoarea de accent.

Pentru a respecta această regulă este mai simplu dacă te gândeşti la ea în funcţie de punctele cheie din încăperea pe care o amenajezi: culoarea dominantă, în proporţie de 60%, va fireprezentată de cum văruieşti pereţii. Mobilierul şi podeaua vor fi într-o culoare secundară, iar culoarea de accent poate fi dată de câteva decoraţiuni sau un aranjament floral îndrăzneţ.

  1. Pune culorile în valoare cu ajutorul luminii

Culorile dintr-o cameră pot fi puse în evidenţă atât de o lumină puternică, dar şi de una difuză. Dormitorul este locul perfect în care să creezi o atmosferă de relaxare în care culorile să fie iluminate discret, cu ajutorul unor corpuri de iluminat precum acestea, a unor lămpi de perete sau abajururi. Iar livingul are nevoie de o lumină care să o imite câtmai fidel pe cea naturală şi care să pună în valoare contrastele şi nuanţele folosite la decorare. Alege o lustră şi o lumină de accent pentru a evidenţia un tablou colorat saudecoraţiunea ta preferată.

  1. Alege o schemă de culoare neobişnuită

Dacă îţi este greu să te decizi între culori sau nu îţi dai seama exact ce nuanţe complementare poţi folosi în locuinţa ta, poţi apela la o roată a culorilor. Aceasta este adeseoriutilizată atât de designeri, cât şi în magazinele de bricolaj sau mobilă, pentru că îţi oferă o idee asupra felului în care se vor armoniza culorile în casa ta. Poţi opta însă şipentru o schemă de culori complementare, precum nuanţe de verde îmbinate cu cele de roşu, portocaliu şi violet sau albastru şi galben. Foarte populară este şi schema culorilor analoage, adică acele culori aflate una lângă cealaltă pe roata culorilor: galben şi verde, albastru şi violet sau roşu şi portocaliu. Această schemă este potrivită mai alesîncăperilor destinate relaxării, precum dormitorul, camera de zi sau baia.

  1. Adaugă un element decorativ negru

De multe ori, negrul este evitat în locuinţe pentru că da impresia unui loc deprimant sau întunecat. Există însă numeroase tipuri de design care arată grozav şi includ negru, iar acesta funcţionează excelent şi pentru a scoate în evidenţă culorile dintr-o camera. Un fotoliu din piele neagră aşezat în colţul unei încăperi colorate va pune într-o nouă luminănuanţele şi le va face să pară mai vii.

  1. Adaugă contraste puternice

Un spaţiu decorat în culori care contrastează puternic arată mai bine definit, iar alternarea nuanţelor închise cu cele pale poate oferi profunzime unei camere. Cel mai întâlnit este contrastul dintre negru şi alb, însă dacă preferi ceva mai puţin obişnuit, poţi încerca o combinaţie de bej cu gri, care va aduce un sentiment de calm şi relaxare în încăpere. Nu ezita să foloseşti culorile şi în funcţie de starea de spirit pe care ţi-o oferă. Dacă roşul te energizează şi te umple de bună dispoziţie, foloseşte-l în living sau în bucătărie şipăstrează nuanţele discrete de bleu, verde sau roz pentru decorarea dormitorului.

  1. Foloseşte tapet colorat pentru a sparge monotonia

Un tapet colorat este simplu de pus pe perete şi la fel de uşor de dat jos, iar marele sau avantaj este că îl poţi decupa astfel încât să încadrezi o bibliotecă, să dai culoarespaţiului din spatele rafturilor sau să marchezi un punct de interes din încăpere. Găseşti pe piaţă numeroase modele din care să alegi, în culori şi texturi diferite, cu detalii reliefate, pentru toate gusturile. Foloseşte-l cu precădere în zonele în care vrei să spargi monotonia unor pereţi văruiţi în alb sau a unui spaţiu lipsit de alte decoraţiuni.

  1. Schimbă draperiile mai des

Să schimbi draperiile dintr-o încăpere este ca şi când ai schimba camera cu totul. De la felul în care pătrunde lumina înăuntru, până la cum sunt puse în valoare piesele de mobilier, totul va arăta diferit. Dacă ai două seturi de draperii pe care să le alternezi atunci când simţi nevoia de ceva nou, vei obţine un design proaspăt cu minimum de efort.

Culorile au un efect direct asupra dispoziţiei tale, aşa că este important să nu neglijezi acest aspect atunci când îţi amenajezi locuinţa sau simţi nevoia de a face câteva schimbări.Şi reţine că o casă decorată în culorile tale preferate va fi că o oglindă a propriei persoane, iar toţi invitaţii tăi vor observa cât de mult ţi se potriveşte locuinţa.

Sursa foto: Shutterstock, Copyright: Iriana Shiyan  

Distribuie articolul pe: