5 locuri din casa ta în care nu știai că se ascund atât de multe bacterii

5 locuri din casa ta în care nu știai că se ascund atât de multe bacterii

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Oricât ai încerca să îți păstrezi casa curată, unele bacterii au devenit atât de rezistente încât supraviețuiesc și produselor de curățenie.

Dacă ai scăpa un fruct în chiuvetă, ai mai fi dispusă să îl mănânci după ce îl clătești cu apă? Dar dacă l-ai scăpa în vasul de toaletă? Răspunsul la a doua întrebare este un nu categoric. Însă puțini știu că și chiuveta poate ascunde bacterii periculoase, uneori mai multe decât vasul de toaletă. Adevărul este că indiferent cât de multă atenție ai avea să cureți bine casa, unele locuri rămân un mediu propice pentru dezvoltarea germenilor, dacă nu iei măsurile corecte. Iată ce ai de făcut pentru a scăpa de aceste griji:

Podeaua, ușor de curățat, greu de igienizat

Nu este greu de ghicit că podeaua este locul care se murdărește cel mai ușor. Intrăm încălțați, aducem murdărie și bacterii pe pantofi, scăpăm mâncare pe jos, iar praful se depune imediat. Rutina de curățenie implică, probabil să aspiri bine și să ștergi podeaua cu mopul. Însă acest lucru nu este suficient pentru a elimina toți germenii periculoși care se pot extinde apoi extrem de rapid.

Soluția nu este să folosești clor pe suprafețe atât de mari, pentru că vaporii eliberați în aer sunt la fel de periculoși pentru sănătate. În schimb, ai la dispoziție o metodă de-a dreptul inteligentă de a curăța și dezinfecta podeaua într-un singur pas, cu ajutorul unui instrument puternic 3 în 1 precum acesta. După cum vezi, este ușor de folosit și depozitat, elimină rapid germenii și bacteriile și economisești timp, pentru că nu lasă urme umede pe podea și aspiră în doi timpi și trei mișcări.

Chiuveta de la bucătărie se poate transforma în focar de infecție

Resturile de măncare din farfuriile pe care le lași la înmuiat în chiuvetă sunt o sursă de microbi și de bacterii periculoase, precum E.coli, stafilococi sau salmonela. De aici, ele pot ajunge foarte ușor pe mâinile tale și apoi în mâncare. Medicii spun că ar trebui să dezinfectăm chiuveta la fel cum procedăm cu vasul de toaletă. Pentru a o igieniza, este recomandat să o speli o dată pe zi cu o soluție din apă și clor, pe care să o lași apoi să se scurgă și pe țevi.

Solnițele de sare și piper, locul preferat al virusurilor de răceală

Nu te-ai gândi că unele dintre cele mai periculoase obiecte pentru sănătatea ta se află chiar pe masa pe care mănânci sau prepari mâncarea. Însă un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Virginia a arătat că virusurile care cauzează răceala se aflau pe solnițele de sare și piper ale tuturor subiecților care se îmbolnăviseră în ultimele 18 ore de la începerea cercetării.

Nu ne spălăm pe mâini de fiecare dată când atingem oliviera și, în consecință, răspândim microbi sau virusuri care ne pot îmbolnăvi. De aceea, sfatul medicilor este să stergi și solnița de sare și piper de fiecare dată când ștergi masa din bucătărie.

Telecomanda și tastatura calculatorului, locurile în care bacteriile se înmulțesc mai rapid

Mâncăm uneori în fața tastaturii, strănutăm și nu ne spălăm pe mâini de fiecare dată când ne așezăm la calculator, iar aceste lucruri sunt valabile și in cazul telecomenzii, pe care nu o dezinfectăm de fiecare dată când o mai scăpăm pe jos. Un studiu a descoperit că tastatura calculatorului poate fi mai murdară decât colacul vasului de toaletă. Asta pentru că au fost descoperiți numeroși germeni care pot avea un impact major asupra sănătății noastre.

De la stafilococi rezistenți la antibiotice, până la E.coli, toți acești microbi și bacterii au potențialul de a ne îmbolnăvi grav. Pentru a evita astfel de probleme de sănătate, dezinfectează des tastatura și telecomanda cu o soluție pe bază de alcool sau cu apă și clor și nu uita să stergi bine și mouseul.

Cada, locul în care se dezvoltă mereu ciuperci și bacterii

Locul în care îți faci baie este mai murdar decât ai crede, ne spune un studiu care a descoperit stafilococi în 26% dintre căzile testate. Iar o altă cercetare a venit cu rezultate și mai îngrijorătoare: apa din căzile analizate prezenta urme de ciuperci în 81% din cazuri, 34% conțineau stafilococi și aproape toate aveau urme de materii fecale.

Acest lucru nu se întâmplă pentru că nu îți cureți suficient de bine cada, ci are mai degrabă legătură cu poziția țevilor, dar și cu apa fierbinte care favorizează umezeala și dezvoltarea bacteriilor. Experții te sfătuiesc să dezinfectezi cada cu clor și apoi să o ștergi cu un prosop sau cu o cârpă uscată, dar să cureți și țevile lăsând să curgă puțin clor prin ele.

Tu știai toate aceste lucruri? Cum îți vei curăța locuința de acum încolo?

 

Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Serhii Krot

Distribuie articolul pe: