Cât te costă să racordezi la utilități casa pitorească de la țară

Cât te costă să racordezi la utilități casa pitorească de la țară

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Dacă îți place să fugi de aglomerația din orașe și să te relaxezi în weekenduri în casa de la țară, unde e liniște și aer curat, atunci iată cum îi poți spori confortul, astfel încât să te simți minunat acolo.

Multe dintre așezările izolate au probleme cu racordarea la utilități, mai ales cele din zonele rurale, unde accesul este dificil. Iar racordarea la reţelele edilitare de utilități necesită, pe lângă aprobări și avize, o sumă considerabilă de bani, în funcție de cât de departe este construcția față de punctele de racordare. Cele mai mari probleme apar în localitățile în care nu există o rețea de gaze sau de apă potabilă, caz în care poți apela la soluții alternative, astfel încât să nu simți disconfortul cauzat de lipsa acestora.

Racordarea la rețeaua de apă și canalizare

Dacă bunicii noștri se aprovizionau cu apă de la fântâna din spatele curții, acum este ceva de neconceput să nu ai apă la robinet. Branșarea la rețeaua de apă și canalizare este, poate, cea mai importantă dintre toate. Fără apă nu poți găti, nu poți spăla și nu poți face duș. Costurile de branșare la regia de apă pot costa câteva mii de lei, iar pentru asta va trebui să depui un dosar la secția județeană de Cadastru, Geodezie și Cartografie. Chiar și așa, sunt șanse mari să ai acces doar la apă rece, nu și la cea caldă. Acesta este motivul pentru care tot mai mulți proprietari investesc într-un astfel de aparat indispensabil și util, care îi ajută să își reducă substanțial costurile și să aibă tot confortul necesar. În plus, acesta îți poate fi livrat oriunde în țară, astfel că nu va trebui să îți faci griji pentru modalitatea de transport.

Racordarea la rețeaua electrică

Și aici, costurile racordării unei case la rețeaua electrică variază în funcție de distanța locuinței față de punctele de branșare. Cheltuielile pornesc de la 1.500 de lei, dar pot depăși 10.000 de lei, dacă distanța între cele două puncte este foarte mare. Înca mai există localități întregi în România care nu au acces la curentul electric sau în care locuitorii nu își permit să suporte toate costurile. Dacă nu vrei să îți petreci fiecare seară la lumina lumânării, mai ai la dispoziție achiziționarea unui generator de curent. Aceasta poate fi o variantă optimă, mai ales în cazul în care nu îți petreci foarte mult timp în casa de la țară și nu vrei să plătești toate costurile branșării sau facturile lunare la energia electrică.

Racordarea la rețeaua de gaz

Taxa de branșare la gaz îți mai scoate din buzunar cel puțin 1.250 de lei, însă trebuie să iei în calcul faptul că majoritatea localităților rurale nu sunt racordate la rețeaua de gaze naturale. Mulți dintre cei care locuiesc la țară gătesc la aragazul cu butelie, o soluție mai ieftină și mai avantajoasă, dacă nu mergi des acolo. Singurul pericol este legat de riscul mai mare al unei scurgeri de gaze, însă, dacă ai grijă să oprești butelia de fiecare dată când nu folosești aragazul sau cuptorul, nu vei avea probleme.

Așadar, racordarea la utilități depinde, în primul rând, de distanța casei tale față de punctele de branșare, dar și de disponibilitatea acestora în localitatea respectivă. În plus, dacă îți petreci doar câteva zile pe lună în casa de la țară, este posibil să nu ai nevoie de toate aceste utilități, mai ales că ai la dispoziție și soluții alternative. Cele mai multe case au sobe din teracotă, extrem de eficiente la încălzire, un generator de curent pe benzină îți asigură câteva ore de energie electrică, iar un boiler îți dă siguranța că vei avea mereu apă caldă, suficientă pentru toate nevoile tale.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Gaspar Janos

Distribuie articolul pe: