5 pași de parcurs pentru a avea o locuință eficientă energetic. Facturile vor fi infime

5 pași de parcurs pentru a avea o locuință eficientă energetic. Facturile vor fi infime

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Cu toții ne dorim facturi mai mici, iar cu câteva îmbunătățiri bine gândite, ele pot ajunge să fie infime.

În ultimii ani se discută tot mai mult despre locuințele eficiente energetic mai ales din perspective ecologice. O astfel de casă nu protejează doar mediul înconjurător, ci și cheltuielile tale lunare, așa să ai toate motivele din lume să te interesezi cu privire la acest aspect. Iată ce pași trebuie să parcurgi pentru ca locuința ta să consume cât mai puțină energie convențională.

  • Alege un sistem eficient pentru furnizarea căldurii și a apei calde

Clasicele CET-uri nu sunt doar ineficiente energetic, ci au uneori și probleme legate de furnizarea apei calde și a căldurii. Fiecare avarie poate aduce după sine ore întregi în care ești privat de una dintre aceste utilități, iar facturile sunt multe peste serviciile furnizate. Soluția cea mai simplă și cea mai eficientă o reprezintă astfel de centrale termice, care au un randament de peste 99% și care îți vor asigura facturi mult mai mici decât sistemul centralizat, la un confort sporit.

Centrala termică poate funcționa și cu ajutorul unui sistem care folosește surse alternative de energie, cu panouri solare, de pildă.

  • Panourile solare pot face ca facturile tale să fie de zero lei

Dacă în urmă cu doar câțiva ani instalațiile cu panouri solare erau considerate încă de domeniul filmelor SF, în prezent ele au devenit tot mai utilizate. Creșterea popularității lor se datorează eficienței lor sporite, și nu doar cei care locuiesc la casă pot lua în calcul instalarea de panouri solare, ci și cei care locuiesc la bloc. Există deja blocuri care au parte de energie electrică din panouri solare.

Statul vrea să încurajeze folosirea unor astfel de soluții alternative, așa că orice persoană poate solicita finanțarea unui astfel de proiect prin programul „Casa Verde”.

  • Dacă ai o casă bine izolată termic, vei avea cheltuieli lunare mai mici și iarna, dar și vara

Izolarea casei este un alt pas pe care trebuie să-l faci dacă vrei o locuință eficientă din punct de vedere energetic. Această investiție te va ajuta atât iarna, cât și vara, deoarece temperatura se va păstra mai bine și aparatul de aer condiționat nu va mai funcționa la fel de mult.

Și pentru această îmbunătățire poți obține finanțare de la stat prin programul „Casa Verde Plus”, însă doar dacă folosești materiale ecologice pentru izolare. Izolarea termică a unei locuințe presupune și montarea unor ferestre și a unor uși care să izoleze mai bine.

  • Folosește becuri economice în toata casa

Factura la energia electrică se va micșora substanțial după ce vei renunța la becurile incadenscente în favoarea celor LED, care consumă mult mai puțin. Un bec LED ce consumă 8 sau watti este echivalentul unui bec incandescent de 60 de watti. Diferența dintre aceste două valori vorbește de la sine. În plus, becurile LED se găsesc și în varianta cu lumină caldă și nu au nevoie de timp pentru a ajunge la intensitatea maximă, spre deosebire de becurile fluorescente, de pildă.

  • Acordă o atenție sporită clasei energetice în care se înscriu electrocasnicele

Un alt aspect important când vine vorba despre eficiența energetică a casei tale este reprezentat de tipurile de electrocasnice pe care le folosești. Analizează cu atenție clasa energetică și alege doar aparate ce se înscriu în clasa A, A+ sau A++, mai ales în cazul electrocasnicelor mari și care funcționează fără încetare, cum este frigiderul.

Câți dintre acesți pași ai parcurs deja?  

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: