4 metode de scădere a costurilor cu construcția unei case

4 metode de scădere a costurilor cu construcția unei case

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Dacă nu mai vrei să locuiești la bloc și visezi la o casă cu o curte spațioasă în care să îți petreci timpul liber și să te joci cu copiii, probabil te-ai gândit deja la cât te-ar costa să îți construiești una.

Construcția unei case nu este neapărat foarte scumpă, odată ce ai achiziționat terenul, însă prețul depinde de numeroși factori: proiectul pe care îl trimiți firmei de construcții, locul în care vrei să ridici casa, natura terenului, studiul geotehnic, materialele pe care vrei să le folosești, precum și înclinația terenului și dimensiunile construcției. Cu toate acestea, meșterii cu experiență știu câteva metode prin care poți scăpa mai ieftin, fără să renunți la planurile tale:

Casă „la roșu” sau „la cheie”?

În primul rând, există două tipuri de construcții după care variază prețurile: casele la roșu și cele la cheie sau la gri. O casă la roșu reprezintă doar realizarea construcției, adică fundația, structura pereților și șarpanta, structura acoperișului, fără a include finisajele și partea exterioară a acoperișului. Casele la cheie sunt acelea în care, practic, te poți muta imediat. Acestea au finisaje exterioare și interioare, instalații sanitare, termice și electrice deja montate, iar tot ce îți mai rămâne de făcut este să te apuci de mobilare.

Alegerea rămâne la latitudinea ta și la cum vrei să arate viitoarea ta locuință, precum și termenul pe care îl ai în minte pentru a te muta. Asta deoarece etapa de finisare poate dura 1-2 luni, în funcție de tipurile de finisaje pe care ți le dorești. Casele la cheie înseamnă muncă mai multă, materiale în plus, deci și costul lor este mai mare. Dacă ai experiență în zidărie sau în construcții, poți încerca să îți faci o casă la roșu, pe care să o finisezi apoi singur.

Cumpără materialele de la un furnizor autohton

Una dintre cele mai simple tehnici prin care poți scădea costurile cu construcția unei case este să găsești un singur distribuitor de încredere, de la care să îți cumperi toate materialele de construcție. De aceea, dacă îți construiești o casă la roșu și te apuci apoi să finisezi singur totul, cu siguranță îți va fi la îndemână să îți comanzi toate materialele dintr-un astfel de magazin cu tradiție și cu prețuri avantajoase, astfel încât să faci economii fără să renunți la calitatea materialelor cu care construiești. După cum vezi, găsești o gamă largă de produse indispensabile casei tale, iar prețurile sunt pe măsura bugetului tău. Iar dacă ai dubii în privinta materialelor potrivite pentru locuinț ta, poți oricând să apelezi la un consultant care îți va oferi sfaturi informate și profesioniste care să te ajute să faci cea mai bună alegere.

Păstrează o formă cât mai simplă a construcției

Cu cât construcția este mai complexă, cu atât vor crește și costurile pentru locuința ta. Cheltuielile cu munca echipei de construcție sunt destul de mari încă de la bun început, așa că, dacă vrei o casă cu o formă mai neobișnuită sau cu mai multe etaje, va trebui să scoți din buzunar mult mai mulți bani. Cu cât designul este mai simplu, cu atât vei putea să economisești și să îți investești bugetul în alte modalități pentru a-ți face casa să iasă din tipare.

Negociază de la bun început prețul cu firma de construcții

Prețul trebuie să fie clar încă de la semnarea contractului și nu ar trebui să accepți plata unui avans mai mare de 10-20% din valoarea sumei totale. Astfel, te asiguri că firma este una serioasă și că nu vei ajunge în situația de a da foarte mulți bani, iar lucrarea să fie apoi întârziată mult timp sau să rămână neterminată. Modalitatea de plată, tranșele, termenele limită și orice alte dispoziții speciale trebuie menționate în contract, iar prețul să fie clar stabilit. În mod normal, acesta nu ar trebui să varieze decât dacă te răzgândești în privința unor aspecte discutate inițial și stipulate în contract.

Construcția unei case este un proiect pentru care trebuie să te înarmezi cu calm și răbdare, însă, odată terminată, locuința ta își va fi meritat toți banii. Trebuie doar să ții cont de aceste aspecte pentru a nu-ți mări inutil costurile și a te încadra în bugetul pe care ți l-ai stabilit de la bun început.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright:Artazum

Distribuie articolul pe: