Plante cățărătoare – Clematise

Plante cățărătoare – Clematise

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Plante cățărătoare – Clematis sau Curpen, pe numele ei populare este printre cele mai răspândite și printre cele mai cunoscute plante cățărătoare de gradină, mereu o soluție decorativă excelentă pentru tarase, balcoane și grădini.

Plantele cățărătoare sunt o mare bucurie pentru că toate au calitatea de a crește repede și te pot ajuta să amenajezi locuri spectaculoase în grădină, iar Clematis este una dintre cele mai bune și mai practice soluții.

Clematis seamănă cu zorlele, dar nu-s zorele, se împaca bine cu trandafirii cățărători și pot forma combinații spectaculoase împreună, dacă esti amator de combinații și iubești florile. Este o plată tolerantă, energică, rezistentă, cu flori colorate și cu o mare dorință de a-ți înfrumuseța grădina.

Clematis se mai numesc clematida, curpen, fac parte din familia Ranunculaceae și cresc cu poftă, dacă le ajuți, până la 3 – 10 metri, iar tufele se dezvoltă până pe un diametru de unu-doi metri. Frunzele rămân mereu verzi, au nevoie de un sol care drenează bine, combinat cu nisip și un spațiu însorit sau foarte bine luminat pentru dezvoltare. Florile de clematis sunt viguroase și durează mai multe zile. Înfloresc la sfârșitul primăverii și deseori din nou toamna, dacă vremea este blândă – de obicei până când cade primul îngheț. Florile de Clematis au mai multe culori și dimensiuni variabile, dar în general sunt purpurii, albe sau roz. Se pot combina plante de Clematis cu flori diferite pentru un efect spectacular.

Plantele se dezvoltă bine în zone cu temperaturi mai reci, dar însorite și trebuie plantată în locuri în care se poate cățăra. Suportă bine clima umedă și mai rece. Speciie cățărătoare Clematis se prinde de plantele gazdă sau de suporți cu ajutorul cârceilor și sunt perfecte pentru a îmbrăca un perete, un spalier sau o pergolă.

Clematis nu este atacată de insecte sau alți dăunători. Uneori, afidele pot invadă plantă primăvară, mai ales ramurile noi.

clematis

Există în jur de 300 de specii, în care se găsesc plante cățărătoare, mereu verzi, cu tulpini lemnoase sau semi-lemnoase. Specia în sine este foarte variată, mergând de la plante perene scunde, până la plante cățărătoare care pot atinge și 10-15 metri, dar toate florile sunt fără excepție, spectaculoase.

Remarcabil este că aceste plante cățărătoare sunt atât de frumoase și atât de ușor de îngrijit încât te vei îndrăgpsti iremediabil de ele. Se spună că cel care cultivă o singura dată o floare de Clematis le va rămâne fidel toată viața.

Sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: