Ce trebuie să știi despre izolarea casei cu vată minerală

Ce trebuie să știi despre izolarea casei cu vată minerală

Multele variante existente pe piață fac din alegerea oricărui tip de material folosit la construcția sau reamenajarea unei case o adevărată dilemă. Deciziile legate de izolarea termică nu fac excepție, materialele cele mai folosite fiind polistirenul, vata minerală și celuloza. Dacă te-ai oprit asupra vatei minerale, fără să îi cunoști însă toate caracteristicile și avantajele, iată ce trebuie să știi.

Vata minerală este aleasă frecvent ca material pentru izolație, fie pentru întreaga locuință, fie doar pentru acoperiș. Principalul motiv este că poate scădea costurile pentru încălzire cu până la jumătate, ceea ce înseamnă că este un material cu eficiență ridicată, dar alegerea ar trebui să țină cont și de alte beneficii. De exemplu, este și un produs ecologic, pentru că nu elimină substanțe periculoase pentru sănătate, nu este inflamabilă și rezistă la umezeală și condens.

Cum știi ce vată minerală este potrivită pentru casa ta

Există două variante de vată minerală, care sunt însă destul de asemănătoare: vata minerală de sticlă și cea bazaltică. Ambele tipuri pot fi aplicate pe suprafața care va fi izolată termic fie sub formă de plăci semirigide – folosite la izolarea fațadelor, fie sub formă de rulouri – indicate la interior.

Diferența între cele două ține mai degrabă de tipul suprafeței pe care vor fi aplicate ca material termoizolant. Astfel, vata minerală se dovedește foarte potrivită pentru pereții interiori, mansarde și case din lemn, dar și pentru izolarea fonică, în timp ce vata bazaltică este recomandată pentru exterior și pentru acoperișuri.

Cum pregătești suprafața care urmează să fie izolată

Pentru aplicare, este recomandat să apelezi la ajutorul unui meșter care a mai realizat astfel de lucrări, însă poți să îi oferi o mână de ajutor, pregătind suprafața de lucru. Pereții au nevoie de o curățare completă, fără urme de mortar și vopsea, pentru a asigura o aderență foarte bună a materialului. Curăță fisurile cu un șpaclu, acoperă-le cu glet, iar la final, netezește suprafața cu o hârtie pentru șlefuit.

Care sunt avantajele izolației cu vată minerală

Dincolo de beneficiile deja amintite, vata minerală are o durată de viață îndelungată, nu se descompune ușor și nu favorizează dezvoltarea mucegaiului și a ciupercilor în perete. În plus, este un material natural, elastic și ușor de montat, care nu arde și nici nu întreține arderea.

Costurile unei saltele de vată minerală pot varia între 55 și 120 lei.

 

Sursa foto: Shutterstock

Distribuie articolul pe: