Boiler electric sau instant? Care este cea mai buna variantă

Boiler electric sau instant? Care este cea mai buna variantă

| | Alina Neamțu
Distribuie articolul pe:

Un boiler este o alegere ideală, dacă locuiți la țară și nu aveți acces la o sursă de apă caldă. Însă poate fi o alegere potrivită și la bloc, dacă v-ați debranșat de la sistemul centralizat de încălzire și nu vă doriți o centrală electrică.

În acest caz, probabil v-ați întrebat de multe ori care este varianta potrivită: un boiler electric sau unul instant electric? În cele ce urmează vă vom dezvălui cum să faceți această alegere, în funcție de nevoile pe care le aveți.

Diferența între un boiler electric și un boiler instant

În primul rând, modelele de boilere electrice au un rezervor în care este menținută apa. Acest lucru permite încălzirea apei în mod continuu, astfel încât să fie folosită imediat în cazul în care că vreți să faceți un duș sau pentru alte nevoi. Pentru ca acest lucru să se întâmple, boilerul trebuie să fie conectat la o sursă de alimentare electrică. În acest fel, senzorul boilerului va fi activ în orice moment și va detecta atunci când temperatura apei scade sub nivelul setat. În acel moment, boilerul se va activa și va încălzi din nou apa.

Pentru că boilerele electrice încălzesc apa în mod continuu, au un consum mai mare de energie. În plus, sunt voluminoase și vor ocupa mult spațiu în baie. Apa curge la un debit constant, însă vă puteți trezi în mijlocul unui duș, de exemplu, că rămâneți fără apă caldă și trebuie să așteptați o oră până ca boilerul să se umple și să încălzească din nou apa.

Modelele de boilere instant electrice, în schimb, încălzesc apa în mod constant și astfel nu trebuie să funcționeze în mod continuu, ajutându-vă să vă bucurați de confort fără să încărcați inutil factura de energie electrică.

Pe de altă parte, dacă vreți să aveți apă caldă și la baie, și la bucătărie, trebuie să montați un boiler instant în fiecare încăpere. Mai apoi, mulți utilizatori s-au plâns că apa este mai mult călduță decât fierbinte. Soluția la această problemă este un debit mai mic al apei, ceea ce permite o încălzire mai bună, sau alegerea unui dispozitiv cu o putere mai mare. Există și boilere instant pe GPL, care rezolvă cu totul acest inconvenient, însă reprezintă o alegere mai scumpă, iar la prețul inițial se adaugă și prețul buteliilor.

Nu în ultimul rând, un boiler instant ar putea fi o alegere nepotrivită dacă stați la munte sau aveți o casă de vacanță într-o astfel de regiune. Există pericolul ca apa să înghețe pe conducte.

Puteți consulta acest ghid despre alegerea boilerului, pentru a face o alegere cât mai informată și țineți cont că funcționarea optimă a unui astfel de aparat depinde în mare măsură și de instalația electrică. Aceasta trebuie să fie pregătită să susțină un consum cât mai mare.

Cum puteți eficientiza utilizarea boilerului electric și scădea consumul de energie

  • Boilerul trebuie dimensionat corect de la bun început. Acesta nu trebuie nici supra-dimensionat, nici sub-dimensionat. Țineți cont și de faptul că un boiler de 80 de litri este suficient pentru o casă în care trăiește o singură familie;
  • Boilerele cu funcție ECO sau confort vă vor ajuta să economisiți energie și vă vor oferi un confort sporit;
  • Echipamentul trebuie ales în funcție de termostatul și rezervorul cu care este dotat. Acestea sunt piese esențiale în funcționarea aparatului și, dacă se strică, sunt dificil de înlocuit și costă mult. Tocmai de aceea, boilerul electric trebuie să fie dotat de la bun început cu elementele de calitate, durabile;
  • Specialiștii vă recomandă montarea aparatului într-o cameră mai puțin răcoroasă;
  • Panourile solare care să alimenteze boilerul cu energie electrică vor ajuta și ele la reducerea facturilor de curent;
  • Experții recomandă și izolarea conductelor, pentru eficientizarea funcționării boilerelor;
  • Boilerul trebuie schimbat o dată la 10 ani sau în funcție de specificațiile producătorului;
  • Nu săriți peste inspecțiile tehnice periodice;
  • În cazul pieselor defecte, acestea se vor înlocui cu unele de calitate, ideal recomandate chiar de producător.

Care vi se pare cea mai potrivită variantă?

 

Sursă foto: Shutterstock.com

Distribuie articolul pe: