5 pași pentru un stil de viață eco-friendly

5 pași pentru un stil de viață eco-friendly

Să ai un stil de viață eco-friendly nu este doar un moft, ci primul pas pentru a ajuta planeta. În plus, multe persoane reușesc să facă și economii substanțiale în felul acesta, deci ai doar de câștigat!

Iată care sunt cei 5 pași pe care trebuie să îi urmezi:

Reducerea consumului de energie electrică

Făcând acest lucru, vei ajuta la reducerea poluării emise de sursele de energie neregenerabilă (și, evident, vei economisi o sumă medie spre mare de bani). Cum faci asta? Simplu:

  • schimbă becurile clasice cu cele ecologice și profită cât mai mult de lumina naturală;
  • stinge lumina atunci când ieși din cameră;
  • oprește dispozitivele electronice atunci când nu le folosești: oprește televizorul cât timp faci duș, închide computerul peste noapte etc;
  • scoate din priză electronicele și electrocasnicele atunci când nu le folosești – cele mai multe dintre ele trag energie electrică atunci când sunt conectate la priză, chiar dacă sunt oprite;
  • schimbă electrocasnicele vechi cu unele dintr-o clasă energetică superioară – consumul poate să scadă chiar până la jumătate!

Reducerea consumului de apă

Acest lucru contribuie la reducerea necesarului de energie pentru tratarea apei, a apelor reziduale și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Ce poți face?

  • nu ține apa deschisă atunci când te speli pe dinți, ci doar când clătești dinții;
  • nu ține apa deschisă atunci când speli vasele, ci doar când le clătești de detergent;
  • fă dușuri mai scurte;
  • nu goli rezervorul toaletei de fiecare dată când tragi apă – jumătate sau chiar mai puțin din cantitatea de apă îți ajunge;
  • clătește lama de ras cu mai puțin apă – în loc să pornești apa de fiecare dată când clătești lama, pune dopul la chiuvetă și clătește-o în 2-3 cm de apă.

Renunțarea la automobilul propriu

Cu toții ne plângem de poluarea din marile orașe ale României, dar, în același timp, 10% dintre români au mai mult de un automobil propriu. Fă tot posibilul să te plimbi mai mult pe jos, să mergi cu bicicleta și să folosești transportul în comun și păstrează mașina doar pentru drumuri mai lungi (cum ar fi vacanțele) sau, și mai bine, vinde-o.

Izolarea termică a casei

Izolația nu mai lăsa căldura să iasă din casă, reduce consumul de energie, scade emisia de CO2 a centralei și reduce zgomotul din exterior. Dacă nu îmi permiți în acest moment să izolezi casa, există câteva trucuri simple pe care le poți folosi pentru a menține confortul pe tot parcursul anului:

  • folosește benzi de etanșare în jurul ferestrelor și a ușilor;
  • dacă e nevoie, pune o cârpă la geam atunci când vântul bate puternic.

Reciclare

Chiar dacă nu ai tomberoane pentru reciclat în zona ta, există numeroase centre de reciclat la care puteți apela. Din fericire, nu e greu să găsești un astfel de centru, pentru că din ce în ce mai multe hypermarket-uri și supermarket-uri au un mic centru de reciclare pentru becuri, baterii, dar și hârtie, plastic și doze de aluminiu. Mai există și companii care preiau uleiul de gătit folosit. O simplă căutare pe Google îți va oferi toate informațiile de care ai nevoie – există soluții pentru orice oraș!

Distribuie articolul pe: