Eco

Aveți stupi! Grăbiți-vă să-i deparazitați în noiembrie (II)

Aveți stupi! Grăbiți-vă să-i deparazitați în noiembrie (II)

Noiembrie, ultima lună a toamnei, se caracterizează prin nopți lungi și întunecoase, în majoritatea zonelor țării, cu ceață persistentă și cer acoperit cu nori groși și compacți. Acum se fac ultimele pregătiri pentru iernarea albinelor.

Caută prima parte a articolului!

Stupina trebuie protejată de curenții și vânturile reci aile iernii, prin așezarea de paravane, panouri ori tulpini de coceni și floarea soarelui.
Contra păsărilor insectivore ca pițigoii și ciocănitorile, instalați pe o sârmă sperietori, legând de această sârmă bucăți de plastic de diferite culori, cutii de conserve care prin mișcare sperie păsările din preajma stupilor. Pericolul este mare mai ales atunci când stupina este vizitată de ciocănitori, acestea simțind „mișcarea albinelor“ în stup, ciocănesc în pereții stupului până îl sparg, consumând albinele. În plus loviturile produse de ciocul acestor păsări neliniștesc albinele, le agită.

Vă recomand ca stupii să-i lăsați la iernat pe vatra stupinei, în aer liber, deoarece pe timp liniștit și în condițiile unei ierni mai blânde, albinele au posibilitatea să facă zborul de curățire. Albinele, în general, nu mor de frig, ci de foame. Dacă noi le-am asigurat suficientă hrană, sigur că nu le vom pierde din cauza gerului. Ele sunt relativ rezistente la temperaturi scăzute, la temperatura de sub 8 grade Celsius albinele amorțesc, dar pagube se produc abia la peste -38 grade Celsius când moare puietul, iar la -40 grade Cesius piere întreaga familie. Condițiile unei bune iernări sunt cele expuse anterior: asigurarea hranei, a liniștii, împachetarea familiei de albine cu salteluțe, protecția stupinei contra curenților reci.

Rețineți că albinele apărute în stupi în august și începutul lunii septembrie vor rezista peste iarnă adică până în luna mai, pe când cele apărute în prima jumătate a lunii iulie sunt neviabile, nu au viața lungă.

Așadar, stimați apicultori, în această lună mai puteți face operațiunile pe care nu ați apucat să le faceți în luna octombrie, puteți interveni acolo unde trebuie.

Recomand apicultorilor începători să ceară sfatul celor mai în vârstă și cu multă experiență, care îi vor îndruma și să citească literatură apicolă, reviste de specialitate și chiar revista Practic-Idei.  Multor cititori care m-au sunat le-am dat sfaturi prin telefon, altora le-am scris. Sunt bucuros că pot să le vin în ajutor cu sfaturile mele.

Vă doresc un sfârșit de toamnă frumos, cu multe realizări, atât apicultorilor, cât și celorlalți cititori ai revistei. Doamne ajută!
ing. zootehnist specialist în apicultură Octav Vitcu, loc. Ibănești, jud. Botoșani

Distribuie articolul pe: