Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?

Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?

Vrei să crești singur plante aromatice în grădină, pe balcon sau pervazul bucătăriei, dar nu știi cu ce să începi? Probabil una dintre cele mai populare alegeri este busuiocul, dar știai că există mai multe tipuri, destul de diferite între ele? Astăzi îți vom explica care sunt diferențele dintre acestea.

Busuioc roșu

Are de fapt o culoare violet, datorită conținutului mare de antocianine, iar florile sale (de o nuanță spre roz) înfloresc vara-toamna. Ca miros și gust este asemănător cu cel verde, însă aroma este mai puternică și dulce. Nu rezistă bine dacă este gătit, motiv pentru care se folosește peste preparate deja făcute. Poate fi utilizat pentru salate, paste, sosuri, dar și uleiuri, oțeturi și anumite băuturi.

Busuioc lămâios

Preferă spațiile foarte luminoase și călduroase, iar florile sale albe înfloresc spre finalul verii. Frunzele sale sunt verde intens, iar aroma este o combinație de busuioc și lămâie (de unde și numele).

Busuioc grecesc

Are un miros puternic care poate fi comparat cu cuișoarele sau anasonul, iar gustul este ușor acrișor și piperat.

Busuioc anason

Gustul și aroma seamană mult cu anasonul (dulce-piperat), de unde și numele. Se folosește în general în prepararea ceaiurilor și a dulciurilor, dar și în bucătăriile thailandeză, vietnameză și persană.

Busuioc mexican

Are o aromă puternică de scorțițoară, iar florile sale sunt mov. Se folosește la prăjituri, ceaiuri, dar și în paste sau salate.

 

Citește și: Sfaturi pentru îngrijirea busuiocului în ghiveci

Distribuie articolul pe: