9 trucuri de iluminat interior pentru o atmosferă primitoare în căminul tău

9 trucuri de iluminat interior pentru o atmosferă primitoare în căminul tău

De regulă, designerii de interior pun un accent deosebit pe iluminat, pentru a scoate în relief un decor spectaculos. Ascensiunea obiectelor multicolore și sistemele controlate prin aplicații au ajuns să contribuie la colorarea încăperilor și adaptarea nuanțelor la starea de spirit. Pe lângă rolul funcțional, iluminatul schimbă ambianța și subliniază arhitectura unui spațiu. Lumina artificială are un efect uriaș asupra bunăstării și poate fi folosită în scopul creării unei atmosfere propice concentrării sau a uneia care să faciliteze relaxarea și intimitatea. Există o mulțime de secrete pentru a oferi casei tale strălucirea pe care o merită, iar în cele ce urmează îți prezentăm câteva trucuri ca să profiți de potențialul unui iluminat corect.

Planifică schema de lumini
Dacă ai în plan o construcție nouă sau vrei să îți renovezi locuința, asigură-te că proiectezi de la început o schemă de iluminat. Ia în considerare preferințele și nevoile tale pentru fiecare încăpere în parte, ca să nu ajungi la schimbări de ultim moment. Optează pentru corpuri de iluminat de la Vivre.ro pentru a alege cu ușurință, din confortul casei, obiectele potrivite planului tău.

Ține cont de înălțimea tavanului
Atunci când te decizi să montezi corpurile de iluminat este important să cunoști înălțimea tavanului. Unele obiecte au cabluri sau tije reglabile, dar trebuie ca lumina să nu fie nici foarte sus și nici prea jos, ca să te deranjeze. Ca regulă de bază, ține cont ca lustra să fie instalată la o distanță de 1.8 sau 2 metri de podea.

Luminează suprafețele de lucru
În orice amenajare interioară trebuie să creezi straturi de lumină cu intensități și poziționări diferite. Prin urmare, folosește corpuri de iluminat în bucătărie sub dulapuri, deasupra mesei sau a zonei de gătit. În living, luminează locul de servit masa, biroul sau zona pentru lectură. Pentru dormitor folosește lumina dacă ai nevoie pentru o măsuță de machiaj. În funcție de activitățile desfășurate în orice zonă a casei, folosește corpuri de iluminat stratificate.

Ia în considerare înălțimea mesei
Atunci când amplasezi un corp suspendat deasupra mesei din zona de dining sau a insulei din bucătărie, distanța recomandată este de 75-85 de centimetri de la baza acestora și până la lustră. Dimensiunea obiectelor de iluminat face diferența, mai ales dacă optezi și pentru produse reglabile.

Nu te limita doar la lumini de fundal
Specialiștii recomandă ca în fiecare cameră din locuință să se folosească iluminat de sarcină, de accent și ambiental. Așadar, nu adăuga nici prea multe obiecte puternice, dar nici o singură sursă de lumină. În funcție de locație, ia în considerare amplasarea mai multor corpuri diferite pentru a crea ambianța de care ai nevoie în anumite momente, ținând cont de starea ta de spirit.

Amplifică lumina cu ajutorul oglinzilor
Oglinzile oferă senzația de spațiu mărit. Pe hol este foarte important să ai un astfel de obiect în apropierea corpurilor de iluminat. Te poți bucura de același efect și în baie sau chiar în sufragerie.

Instalează sisteme de control a luminii
Gândește-te și cum vei controla luminile din casa ta pentru a nu petrece prea mult timp în întuneric până ajungi la întrerupător. Într-o casă în care se află copii, trebuie să ai în vedere și nevoile lor, dar și cum ajung la comutatoare. O soluție potrivită, pentru anumite părți ale locuinței, este controlul prin aplicații inteligente sau luminile cu senzor.

Scoate în evidență un obiect sau o anumită zonă
Pentru a oferi personalitate casei tale, alege un corp de iluminat care să evidențieze un punct important. Poate fi vorba de o operă de artă, o fotografie, un perete de accent sau o piesă de mobilier.

Folosește lumini pe scări
De obicei, scările interioare sunt uitate când vine vorba de iluminatul casei. Utilizarea unor corpuri în această zonă crește nivelul de siguranță, mai ales pe timp de noapte. Adesea, scările sunt închise la culoare, așa că pot fi luminate din lateral sau prin încorporarea unor obiecte strălucitoare în balustradă, ca element de design.

În fiecare încăpere din casă este esențial să instalezi lumini în funcție de nevoile pe care le ai. Totuși, corpurile de iluminat nu ar trebui să fie singurul considerent – tipul de bec este la fel de important. Becurile LED au cea mai mare eficiență energetică și în combinație cu obiectele potrivite vei crea o atmosferă caldă și primitoare în locuința ta.

Distribuie articolul pe: