Diferențele dintre un ciocan rotopercutor și o bormașină

Diferențele dintre un ciocan rotopercutor și o bormașină

Dacă vă aflați printre rafturile unui magazin de specialitate, căutând unealta perfectă pentru activitățile din jurul casei, dar nu reușiți să va dați exact seama ce anume vi se potrivește, atunci acest articol vine în întâmpinarea nevoilor dumneavoastră, exact la timp. Există o multitudine de unelte pe piață, iar unele au funcții foarte asemănătoare. În acest articol ne dorim să subliniem diferențele și asemănările a două instrumente comune-bormașină și ciocanul rotopercutor, după cum ne explică experții CasaIdea.

Diferența dintre o bormașină și un ciocan rotopercutor

Când vine vorba de găurirea materialelor dure, știm că burghiele nu sunt create în mod egal. Rășina, lemnul dens, diversele metale și toate tipurile de compozite ar putea necesita un burghiu diferit, puternic sau cu cuplu total. Dar cum rămâne cu materialele extrem de dure, cum ar fi betonul? Când vă confruntați cu o decizie de cumpărare a unei mașini de găurit pentru o lucrare, cum ar fi forarea betonului, aveți în vedere două opțiuni: bormașină sau un ciocan rotopercutor. Mulți gospodari nu știu nici măcar că există un ciocan rotopercutor, să nu mai vorbim de diferență dintre acesta și o bormașină. Indiferent dacă aveți unele dintre aceste sarcini de foraj sau nu, este foarte valoros să aflați diferența! Să aruncăm o privire mai atentă și să evidențiem diferențele cheie.

Caracteristici

Pentru început vom menționa faptul că, un ciocan rotopercutor își îndeplinește doar rolul pentru care a fost creat, fără prea multe alte funcții. Ciocanele rotopercutoare au adesea o viteză, cu o caracteristică de găurit cu ciocan și o opțiune de așchiere independența, în care mandrina este numai ciocanul, fără rotire. Caracteristica daltei este excelentă pentru îndepărtarea excesului de ciment. în general, burghiul cu ciocan rotativ este cap de lista în domeniului sau!

Pe de altă parte, bormașina este mult mai versatilă. Ciocanele de găurit sunt doar o opțiune adăugată celor mai multe bormașini, astfel încât același instrument poate inșuruba și poate executa găuri standard.

Aceasta include, de asemenea, o serie de setări de viteză și cuplare și o greutate în general mai mică. Dacă sunteți în căutarea unui instrument bine rotunjit, care include și un set de ciocane, HDH183B de la Bosch este un exemplu excelent de foraj rapid.

Factorul ciocan

Cea mai semnificativă diferență dintre cele două ar fi metoda de generare a forței ciocanului. Cele mai multe bormașini vor avea un număr mai mare de „bătăi pe minut” sau un rating BPM mai mare decât un ciocan rotopercutor, iar acest lucru este adesea o informație care va poate băga în ceată. Iată de ce: deși BPM este mai mare, o bormașină are numai nicovale metalice mici în spatele mandrinei, pentru a genera lovituri succesive.

Pentru un ciocan rotopercutor, BPM ar putea fi 1/6 din cel al bormașinii, însă generează mai multă energie. Acest lucru se datorează unui piston intern puternic, care acționează mandrina înainte, pentru lovituri puternice.

În  ansamblu, ciocanul rotopercutor face o treabă mult mai eficientă de găurire prin material dur.

Mandrina

Când ne uităm la o bormașină cu o funcție de găurit cu ciocan, vom observă adesea o mandrină de bază. Datorită loviturilor puternice, energice, asociate forajului cu ciocan, aceasta nu este o opțiune perfectă, chiar dacă adesea este suficientă pentru lucrări de bază în care trebuie să fie efectuate doar un număr mic de găuri.  

Problema cu o mandrină standard pentru găurirea cu ciocan este riscul de slăbire după multe lovituri dure. Din fericire, cele mai moderne mandrine păstrează un rating bun pentru cei mai mulți meșteri care efectuează lucrări în jurul casei și pentru lucrări de genul DIY (do it yourself).

Pentru a crește fiabilitatea și folosirea în siguranță a mandrinei, mandrina SDS a fost îmbunătățită. Această mandrina este prezentă în aproape toate modelele de ciocane rotopercutoare moderne. Acesta este conceput pentru a avea o fixare fermă pe biții de zidărie, pentru găurirea cu ciocan de mare putere.

Desigur, acest lucru necesită biți specializați care se potrivesc cu mecanismul de dogaj intern al mandrinei SDS. Acest mecanism include o porțiune lină și doi rulmenți cu bile pre-încărcate, care împiedică alunecarea bitului. Acest lucru permite o blocare dublă a bitului, în interiorul unei carcase cilindrice interioare, cu mică sau zero deplasare de la bit.

Stilul sculei

În  mod deosebit, cele două burghie arată foarte diferit, chiar dacă sunt făcute pentru sarcini similare. Din moment ce o bormașină este realizată și pentru aplicații în afară forării, aceasta va arăta adesea foarte asemănător. În ciuda acestui fapt, ele sunt de fapt puțin mai mari decât un burghiu standard, datorită anvelopei adăugate lângă ambreiaj. O caracteristică ergonomică comună este mânerul de stabilitate detașabil și reglabil care funcționează perpendicular pe corpul sculei. Acest lucru servește că o modalitate excelentă de a ține aparatul în timp ce lucrați.

Pe cealaltă parte, ciocanul rotopercutor este construit pentru sesiuni lungi de așchiere și găurire. Corpul lui este considerabil mai mare datorită pistonului intern. Are un mâner în spate, de dimensiuni mari și un mâner de stabilitate, reglabil, în apropierea „nasului” pentru o manevrabilitate îmbunătățită.

Concluzie

Adevărul este că majoritatea oamenilor ar trebui să dețină un ciocan rotopercutor, mai ales pentru sarcini care necesită multă putere și energie de forare, pe care o bormașină standard nu o oferă. De asemenea, un rotopercutor va oferă și opțiunea de a găuri ciment, dacă este cazul.  

În plus, dacă sunteți un proprietar sau un meseriaș care se implică frecvent în proiecte care includ forarea și spargerea cimentului, ciocanul rotopercutor reprezintă de departe cea mai bună alegere pentru dumneavoastră. Ciocanul rotopercutor este o unealtă de construit, special creată pentru a găuri materiale dure, perfectă pentru orice tip de proiect în care alegeți să va implicați.

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: pixabay

 

Distribuie articolul pe: