Ghidul succesului cromatic. Cum alegem cele mai frumoase culori pentru pereții casei

Ghidul succesului cromatic. Cum alegem cele mai frumoase culori pentru pereții casei

Ghidul succesului cromatic. Cum alegem cele mai frumoase culori pentru pereții casei. Fiecare persoană își poate transforma locuința într-un mic paradis al culorilor, daca știe cum să aleagă vopseaua potrivită pentru zugrăvirea pereților.

„Culoarea este un instrument foarte puternic”, spune designerul de interior și autorul Kerrie Kelly, citată de diynetwork.com.

„Culoarea poate accentua detalii arhitecturale, poate direcționa mișcarea și poate oferi casei cursivitate”, adauga Kelly. Însa cum ar trebui să alegem cea mai potrivită culoare pentru o anumită încăpere?

1 Materialele pentru zugraveală sunt la fel de importante

Indiferent ce culoare va fi așternută cu gingășie pe pereți, materialele de „dedesubt” sunt la fel de importante. Dacă acestea sunt de slabă calitate, iar zugrăveala a fost efectuată fără profesionalism, părți întregi de vopsea lavabilă se pot desprinde de pe perete, la fel ca o coajă de ou. Mai mult decât atât, însăși nuanța culorii poate fi afectată în mod negativ, dacă zugravul nu folosește gleturi pentru finisaje de calitate și nu dă de două ori cu amorsă pestre stratul de glet, înainte de a vopsi propriu-zis pereții.

culoare pereti glet pentru finisaje

2 Paleta de culori trebuie studiată cu atenție

Înainte de a alege o culoare, proprietarul casei trebuie să studieze cu atenție paleta de culori. O roată a culorilor prezintă toate nuanțele spectrului cromatic și subliniază legăturile dintre culori. Cine privește o astfel de paletă de culori ar putea constata că atenția sa se îndreaptă către o anumită zonă (spre exemplu, către verde și albastru) sau alta (portocaliu și roșu).

„Albastrul inspiră relaxare și liniște. Roșul și culorile bogate sunt culori sociale. Alege culorile în funcție de modul în care vei folosi camera respectivă și de starea de spirit pe care vrei să o creezi”,spune Kerrie Kelly.

3 Trendurile pot avea un cuvânt de spus

Unele combinații de culori sunt întotdeauna la modă și nu își pierd farmecul odată cu trecerea timpului, precum bucătăriile în alb-albastru sau dormitoarele unde predomină verdele.

O puternică mișcare către materiale naturale și ecologice a adus în casele elegante diferite tonuri de granit, verde, maro și alb.

Indiferent dacă proprietarul casei alege o culoare neutră sau una puternică pentru pereții încăperilor, designerii recomandă desenele metalice pe obiectele de mobilier, pe sursele de lumină și chiar pe instalațiile sanitare. „Argintul, aurul, bronzul, cuprul și culoarea perlelor oferă o notă de eleganță, fără să fie prea puternice. În timpul zilei, aceste culori par neutre. În lumina serii, ele conferă spațiului o strălucire primitoare”, este de părere Kerrie Kelly. Evident, exagerările cu astfel de culori, în special cu cea aurie, trebuie evitate!

În trend se află și culorile puternice, inspirate din designul interior specific spațiului rusesc, indian și latin, însă acestea trebuie domolite cu alte culori neutre sau tradiționale, pentru obținerea unui look modern.

4 Putem experimenta în voie

Culorile complementare sunt cele care se află în opoziție pe paleta de culori, ceea ce înseamnă că sunt foarte echilibrate din punct de vedere vizual, deși pot induce mai multă dramă decât ar fi de dorit în aspectul unei camere.

„Și culorile care se află într-o opoziție aproximativă pot fi combinate. Spre exemplu, galben-portocaliul se potrivește cu violetul. Uneori, combinațiile sunt mult mai interesante atunci când culorile nu se află în opoziție directă”, mai spune Kelly.

Diferite nuanțe ale aceleiași culori oferă o notă de eleganță

O combinație monocromatică folosește nuanțe ale aceleiași culori pentru a oferi spațiului seninătate și eleganță. Cheia succesului într-o astfel de abordare subtilă constă în adăugarea texturii și alegerea unor diferite modele de materiale pentru mobilier și pentru celelalte accesorii din cameră.

6 Testează și experimentează

Designerii de interior îi sfătuiesc întotdeauna pe clienți să testeze și să experimenteze atunci când aleg culorile pereților din interiorul locuinței, mai ales că schimbarea nuanțelor cromatice este una dintre cele mai simple lucrări de renovare și de reamenajare de interior și reprezintă o investiție mai mult decât accesibilă.

Citeste si:

Foto: shutterstock.com/daylightistanbul studio

 

Distribuie articolul pe: