(P) 5 greșeli de evitat atunci când alegi gresia și faianța pentru renovare

(P) 5 greșeli de evitat atunci când alegi gresia și faianța pentru renovare

Materialele alese pentru finisarea podelelor și a pereților joacă un rol-cheie în aspectul estetic final al încăperilor din locuință. De aceea, este important să acorzi mai multă atenție modului în care alegi culoarea și modelul gresiei și faianței cu care decorezi.

Este foarte ușor să schimbi aspectul unei încăperi, înlocuind doar gresia sau faianța, însă, pentru că acestea acoperă o suprafață la fel de mare, se întâmplă adeseori ca proprietarii de locuințe să le aleagă greșit și să nu obțină rezultatul dorit. Iată care sunt principalele greșeli de evitat atunci când renovezi și trebuie să alegi plăcile de gresie și faianță:

Te mulțumești cu ce găsești mai repede

Calitatea materialelor este, poate, cel mai important lucru de care trebuie să ții cont. Nu îți renovezi locuința în fiecare an, așa că alegerea unor materiale rezistente, care să nu se spargă, să se ciobească sau să își piardă luciul în timp este esențială. Multe persoane se mulțumesc să intre în primul magazin de bricolaj și să aleagă de acolo o culoare și un model sau să opteze pentru ce e mai ieftin.

Însă o astfel de lucrare trebuie gândită pe termen lung și trebuie să iei în calcul că este mult mai costisitor să pui gresie sau faianță de proastă calitate, pe care să fii nevoit să le înlocuiești după scurt timp. Aruncă o privire peste aceste modele de gresie porțelanată de calitate remarcabilă, pentru a-ți face o idee cum ar trebui să arate un material bun și rezistent. După cum observi, reducerile de Black Friday continuă, așa că este un bun moment să găsești materiale de finisaj la prețuri foarte bune.

Măsori dimensiunile podelei fără ajutorul unui expert

Atunci când stabilești cantitatea de materiale de care ai nevoie, trebuie să iei dimensiunile podelei și ale pereților. Însă această operațiune poate fi una înșelătoare, mai ales pentru cineva care nu are experiență. Un profesionist se va uita inclusiv la înclinarea podelei sau a peretelui și la colțuri și va ști să îți spună din start de câte plăci va avea nevoie și cum va trebui să le taie astfel încât să se potrivească perfect în baia sau bucătăria ta. Astfel, vei evita situații în care ai cumpărat o cantitate mult prea mare de materiale sau, mai grav, prea mică, pentru că există riscul să nu mai găsești același model a doua oară când mergi la cumpărături.

Alegi materiale care nu se potrivesc stilului tău de viață

Unele materiale arată grozav și dau un aer sofisticat încăperilor, fără să fie însă foarte practice. De exemplu, gresia cu aspect lucios poate fi alunecoasă, așa că nu este recomandată pentru încăperile foarte tranzitate sau familiilor cu copii, pentru că cei mici riscă să alunece și să se rănească.

De asemenea, unele materiale sunt mai dificil de curățat sau mai predispuse murdăriei. Gresia neagră, spre exemplu, are un aer foarte luxos și elegant, însă va trebui curățată zilnic, dacă nu vrei să se vadă fiecare firicel de praf din casă. Trebuie să pui în balanță aspectul estetic pe care ți-l dorești cu funcționalitatea materialului și cât de bine se integrează acesta în stilul tău cotidian de viață.

Nu alegi o schemă coerentă de culori

Când începi să cauți materiale, îți vin tot felul de idei despre cum ai putea să amenajezi. Te gândești la un design minimalist și modern, apoi la imagini de băi și bucătării amenajate în stilul scandinav sau vintage, iar în cele din urmă nu mai știi ce să alegi. Stilul de design, la fel ca materialele, trebuie să corespundă stilului tău de viață și să îți reflecte personalitatea, dar în același timp să fie în armonie și cu restul casei.

Regula de aur este să alegi două culori, maximum trei pentru a decora, a treia fiind doar de accent și se regăsește pe câteva obiecte decorative din camere. Pornește de la acest lucru și stabilește-ți câteva combinații de culori care ți-ar plăcea și s-ar potrivi spațiului din casa ta, abia apoi începe să alegi materialele.

Nu angajezi o echipă profesionistă de muncitori

Manopera este la fel de importantă ca alegerea materialelor, mai ales dacă îți dorești un aspect final aproape de perfecțiune. Mulți proprietari de apartamente sau case ți-ar putea spune povești neplăcute despre muncitori care fie au luat banii și au „uitat” să ducă lucrarea la bun sfârșit, fie au făcut o treabă de mântuială. Recomandat ar fi să lucrezi cu o echipă de muncitori recomandată de apropiați sau să apelezi la serviciile unei firme cu recenzii bune. De asemenea, este bine de știut că nicio firmă care lucrează cu profesionalism nu îți va cere un avans mai mare de 20-30% pentru demararea proiectului, iar termenele-limită vor fi respectate întocmai, fără întârzieri nejustificate.

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Artazum

Distribuie articolul pe: