Butașii. Cum se face butășirea și unde și când este utilă

Butașii. Cum se face butășirea și unde și când este utilă

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Butașul este o porțiune dintr-o ramură vegetală în plină dezvoltare (cu frunze și muguri) care diferă de la arbori la arbuști, la plante anuale, cât și perene. Butășirea se execută doar în anumite perioade, iar butașii se fac cu dimensiuni de la 10 la 40 cm, în funcție de specie și alte criterii. Iată ce mai trebuie să știți despre butași!

Confecționarea butașilor se face de obicei cu foarfeca de vie, cuțite de altoit sau alte obiecte tăioase; partea de sus a butașilor este bine să fie oblică și, dacă avem posibilitatea, se va pansa ferm pentru protecție cu parafină horticolă.

Se vor înlătura frunzele de la baza butașului, cât și mugurii, cam doi-trei muguri de la baza butașului. Se va înfige oblic în straturi deschise, care apoi se vor înconjura cu pământ (a bilona- ridicătură de pământ de-a lungul unui rând de plante cultivate), încât butașul să fie acoperit complet cu pământ. Această operațiune se execută toamna, iar primăvara.

Butașii înrădăcinați se vor repartiza după un plan bine stabilit (dacă ne ocupăm de arhitectura peisagistică).

Este bine ca butașii, când se așază în șanțuri pentru înrădăcinare, să fie tratați la bază cu stimulente ca: Radistim sau cărbune vegetal praf (cărbune de grătar) ca antiseptic, pentru că ajută la vindecarea inciziei, favorizând și celulele meristematice să declanșeze apariția rădăcinii.
Butașii, înainte de a fi așezați în biloane, este indicat să fie ținuți puțin în vase cu apă călduță, la 18-24 grade Celsius, în care s-a adăugat, în concentrație mică, zeamă bordeleză antifungică.

Așezarea butașilor pentru înrădăcinare se face în șanțuri care apoi se vor bilona, în răsadnițe reci, cu un amestec afânat cu perlit (rocă magmatică sticloasă, formată în mediu subacvatic) sau în zone cu tuneluri de polietilienă sau în brazde direct în sere și solarii reci.

Unde se poate folosi butășirea

Butășirea se aplică la speciile arboricole, arbuști, liane, cât și la plante bienale și perene. Arborii mai cunoscuți la care se execută butășirea cu bune rezultate sunt: plop (Populus communis), arțar (Acer negundo) și toate plantanoidele, salcâm (Acacia sp.), salcâm galben (Laburnum anagyroides) și albastru, salcia (Salix) și toate derivatele ei ca: globosa și pendula, dud (Morus alba și nigra), cât și Sophora japonica – mălinul. La toți acești arbori ornamentali, butașul trebuie să aibă 40 cm.

Butășirea se aplică în dendrologie și lianelor. La acești arbuști, dimensiunea butașilor este de la 15 cm la 30 cm, astfel: la iasomie 25-30 cm, la Forsythia 20-25 cm, la Spiraea 15-20 cm, la Symphoricarpos cu cele două variante orbiculatus (fructe alb rotunde) și racemosus (cu fructe mici roșii) 30 cm, la gutui japonez (Cydonia) 25-30 cm, la rodia (Punica granata) care s-a adaptat în zona temperată butașii sunt de 25-30 cm. Rodia se poate înmulți și prin butași puși la înrădăcinat în borcane, sticle cu apă, dar numai în timpul verii.

La Buxus sempervirens și Euonymus, butașii sunt de 10-15 cm, la soc (Sambucus sp.) și Tamarix sp. butașii au 20-25 cm, iar la Ilex hiberica (cel cu fructe ornamentale), butașii sunt de 15-20 cm. De reținut că Hibiscus syriacus se înmulțește prin semințe, cel mai adesea, dar se poate recurge și la butășire.

Butășirea lianelor se face obligatoriu în biloane sau mușuroaie. Operațiunea aceasta se poate executa toamna sau primăvara timpuriu. Iată care sunt dimensiunile recomandate pentru butași, în acest caz: Tecoma radicans și speciile derivate, ­20-30 cm, glicina (Wisteria) 30-40 cm, Lonicera tatarica 20-30 cm, clematitele (Clematis) butași scurți de 20-30 cm, neapărat cu bilonare, fiind sensibilă la geruri mari, Ampelopsis veitchii sau Parthenocissus tricuspidata (viță canadiană) – 40 cm, hrișca urcătoare (Poligonum sp.) 30-40 cm. Pentru înrădăcinare, butășirea se execută primăvara sau toamna la formele de plante tărâtoare ca iederă (Hedera helix) și brebenoc ori saschiu (Vinca major), la ambele făcându-se butași de 15-20 cm.

Cei ce doresc să obțină o armonie peisagistică, dar cu un „consum” financiar mic, butășirea este cea mai bună soluție.

Citeste si:

sursa:Nicolae Cristea, Constanța/sursa foto: pixabay.com

Distribuie articolul pe: