Lucrările agricole în luna martie

Lucrările agricole în luna martie

Pentru că a sosit și primăvara cea îndelung așteptat și s-au înmulțit și lucrările agricole necesare, vă spun ce lucrări efectuez eu în luna martie.

Cine are măcar un petic de pământ pe lângă casă știe la ce mă refer. În luna martie este timpul să pregătești solul pentru culturi, să semeni, să cureți parcelele, să scurtezi ramurile, să desparți tufele sau să plantezi pomi.

Cum semăn florile anuale

Eu semăn florile anuale în februarie-martie în răsadniță, astfel, ele îmi înfloresc din mai-iunie și până la sfârșitul toamnei. Se pot semăna și afară, în câmp, însă ceva mai târziu (aprilie). În acest caz, înfloresc și decorează grădinile la sfârșitul lunii iunie. Unele flori anuale se pot înmulți prin butași. Florile anuale mai des întâlnite sunt: petunia, regina-nopții, gura-leului, ochiul-boului, micsandra, garoafa, cârciumăreasa.

Petunia are tulpina foarte ramificată și formează tufe mici și dese. Florile în formă de pâlnie sunt cel mai adesea colorate în alb, roz sau violet. Unele soiuri au flori cu marginile ondulate, încrețite, altele au mai multe rânduri de petale sau parfum îmbietor. Pentru a avea o înflorire abundentă, petuniile au nevoie de mai mult soare, multă apă și de soluri ușoare. Soiurile cu flori simple se înmulțesc prin semințe, iar cele cu flori bătute mai mult prin butași. Semănatul se face în sere sau răsadnițe, în pământ bine mărunțit.

Petunia se umple de flori în mai

Cum ingrijesti petunia. Cateva sfaturi esentiale

Semințele fiind foarte mici, nu se acoperă cu pământ. Răsadurile, când au 3-5 frunze, se repică în ghivece mici, apoi li se acordă îngrijirile necesare. Plantarea în grădină se face la sfârșitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. În timpul verii, petuniile se udă aproape zilnic, pe înserate. Când pământul prinde crustă, el trebuie afânat cu săpăliga. Pentru a menține un aspect frumos în grădină, eu am grijă totdeauna să rup florile trecute sau cele rupte de ploi și furtuni.

Gura-leului este o plantă care mie îmi place foarte mult. Era și floarea preferată a bunicului meu. El avea grădinița din fața casei plină cu gura-leului albe, roz, roșii, violet, galbene. Gura-leului este o plantă ale cărei tulpini poartă în vârf o inflorescență formată din numeroase flori frumos colorate. Plantele se înmulțesc în special prin semințe și uneori prin butași. Semănatul îl fac de obicei pe brazde, în grădină, în a doua jumătate a lunii aprilie. Gura-leului se poate semăna însă și în răsadnițe, la începutul lunii martie. Semințele sunt mici, astfel că solul trebuie mărunțit și pregătit cu mare grijă, ca și la petunie.

Lucrări în livadă

La pomii fructiferi, primăvara efectuez tăierile de fructificare. La măr și la păr, formațiunile tinere de rod (pinteni, țepușe, surcele și nuielușe) nu le tai, iar mlădița o scurtez la 2-3 muguri floriferi. Lăstarii de rod tineri nu îi tai. Pe cei cu vârsta de 3-4 ani de rod îi tai deasupra a 1-2 țepușe sau pinteni. La gutui, ramurile anuale lungi care poartă muguri micști le scurtez la 1/3 din lungime. Măciuliile nu le scurtez, cu excepția celor slabe pe care le tai deasupra unui mugure vegetativ de la bază. La sâmburoase (prun, cais, cireș și vișin), ramurile tinere, în vârstă de 2-3 ani, nu le tai decât dacă depășesc lungimea de 40-50 cm. Ramurile de un an, de semischelet, crescute în interiorul coroanei până la lungimea de 30-40 cm, nu le scurtez.

Cum plantez pomi

Plantarea pomilor o efectuez doar în zilele cu temperaturi pozitive, numai după ce am pregătit solul temeinic, adică m-am ocupat de: defrișatul și curățarea terenului de resturi vegetale, fertilizarea, desfundatul și făcutul gropilor și după ce mi-am procurat materialul săditor necesar. Încep lucrarea aceasta de îndată ce pot intra în teren, pentru ca puieții să poată beneficia de umiditatea din sol din zilele de primăvară.

Grădina de legume

Primăvara, imediat după ce terenul s-a zvântat puțin, încep să semăn legumele mai rezistente la temperaturi scăzute: morcov, pătrunjel, păstârnac, mazăre, spanac, ridichi etc. Primăvara târziu, abia după ce pământul s-a încălzit și pericolul brumelor târzii a trecut, semăn legumele pretențioase față de căldură, cum sunt: castraveții, pepenii, dovlecii, fasolea, bamele etc. Înainte de semănat, semințele foarte mici, cum sunt cele de morcov, pătrunjel, țelină, ridichi etc., le amestec cu nisip fin cernut, pentru a le putea împrăștia uniform. Semințele care răsar mai târziu (morcov, pătrunjel) le semăn amestecate cu semințele unei plante care răsare mai devreme (numită în termeni de specialitate plantă indicatoare), pentru a efectua lucrările de îngrijire (prășit, plivit) înainte de răsărirea culturii de bază.

Ce legume cultivi? Câteva idei, provocatoare

4 sfaturi pentru grădinari începător pentru legume frumoase și sănătoase

Astfel pregătite, semințele le semăn prin una din următoarele două metode:

• Semănatul în rânduri. Pe terenul deja pregătit pentru semănat, întind mai întâi sârme sau sfori. De-a lungul sârmelor fac șănțulețe, cu săpăliga, iar pe fundul acestora presar uniform sămânța curată sau amestecată cu nisip ori cu semințele plantei indicatoare, după cum este cazul. Acopăr apoi șanțurile cu pământ mărunțit. Presez bine, astfel încât terenul să rămână neted.

• Semănatul în cuiburi. Acest mod de a semăna îl practic pentru legumele care necesită distanțe mari între rânduri și între plante pe rând, cum sunt: dovleceii, pepenii, castraveții, fasolea etc. Semănatul îl efectuez făcând cuiburi cu sapa, iar în fiecare cuib voi pune 2-3 semințe. La semănatul în cuiburi fac cea mai mare economie de semințe. Dacă solul e bine pregătit, mărunțit, folosesc semințe mai puține, pe când pe cel bolovănos e necesar să pun mai multă sămânță. La legume, distanța de semănat depinde de mărimea semințelor și de dezvoltarea pe care o au plantele la maturitate.

primavara in gradina
pixabay.com

Plantele care formează tufe mari le voi semăna mai rar, pe când pe cele care nu ocupă un volum mare, le voi semăna mai des. Semințele de legume le semăn la adâncimea de 1-4 cm. Semințele mai mici (salată, ceapă) le semăn mai la suprafață, cele mai mari (fasole, pepeni), mai adânc. Urmează o perioadă de îngrijire, în care voi urmări cu atenție semințele semănate și plăntuțele care se ivesc.

Cum în ziua de azi foarte multe legume sunt aduse din țări îndepărtate și tratate cu tot felul de substanțe chimice, mai bine te îngrijești singur de o grădină, cât de mică, și îți asiguri o producție proprie ecologică.

Vă doresc o primăvară minunată!

Text: Lenuța Vrînceanu

Distribuie articolul pe: