Amenajarea camerei copilului: 5 sfaturi utile

Amenajarea camerei copilului: 5 sfaturi utile

În condițiile în care avem la îndemână propuneri tot mai ofertante și atractive din partea companiilor producătoare de mobilier și accesorii, amenajarea camerei pentru copii nu este tocmai o provocare ușoară. De aceea e bine să ținem cont de necesitățile specifice vârstei lor, dar și să facem din acest loc unul în care să viseze cu ochii deschiși și se simtă în largul lor pentru activitățile preferate.

Pentru copii, camera de joacă reprezintă de multe ori întreg universul lor, unde unicornii există, prințesele au voaluri adevărate și călătoria pe un satelit îndepărtat al planetei Marte nu e decât la câteva secunde distanță. Iar noi, ca părinți, ne dorim și facem toate eforturile să le asigurăm o copilărie frumoasă, cu toate condițiile pentru a se dezvolta frumos și în care să nu ducă lipsă de nimic din ceea ce au nevoie.

Iată câteva propuneri de care să ții cont atunci când organizezi camera copilului tău și câteva dintre obiectele și piesele de mobilier care ar trebui să nu lipsească atunci când îi creezi micul său univers la el acasă. 

  1. Alege o mobilă în culori vesele, dar care să fie în același timp practică și funcțională. Clasica opțiune de „roz pentru fete, albastru pentru băieți” poate fi extinsă cu ușurință și pentru alte variante de culoare, care să aibă însă un efect de calm și liniște pentru cel mic. Poți alege un mobilier alb sau crem, în care alte detalii cum sunt covorul, pătura de pat, pernele decorative sau tapetul de pe un perete să completeze această paletă cromatică și să ofere un ambient vesel în culorile sale preferate: portocaliu deschis, galben, verde sau bej. Avantajul este că tot ceea ce înseamnă accesorii, adică obiectele de decor descrise mai sus, pot fi cu ușurință înlocuite atunci când fetița ta a decis brusc că nu rozul ciclam este de acum culoarea sa preferată, ci albastrul aquamarin purtat de prințesa Ariel din desenele sale preferate!
  2. Alege mobilier modular. Dacă vei opta pentru o astfel de configurație, vei putea face schimbări în camera celui mic pe măsură ce acesta crește și are alte pasiuni sau interese. Cu siguranță la un moment dat va dori și el reconfigurarea acelui spațiu pentru că va avea nevoie de exemplu de un suport pentru chitară sau poate de un mic studio de muzică în camera sa și va avea nevoie de mobilier sau de spații de depozitare adecvate.

În cazul unei familii cu 2 sau 3 copii, varianta de paturi suprapuse nu este doar o plăcere pentru cei mici, dar are și aspectul practic foarte eficient.

  1. Cumpără produse din materiale de calitate. Dacă poți opta pentru mobilierul în culori deschise, vesele, asigură-te că le-ai achiziționat din materiale de calitate, adică lemn sau materiale eco și produse de furnizori certificați. Nu îți dorești să investești în produse la fabricarea cărora au fost folosite substanțe care emit de exemplu vapori toxici cum sunt amoniacul, formaldehida sau benzenul, nerecomandate celor mici și care oricum ar trebui schimbate după un timp de utilizare! 

De asemenea, alege materiale de calitate pentru draperii sau perdele, la fel și pentru lenjeria de pat unde ai acum posibilitatea de a alege materiale la care cel mic să nu dezvolte alergii. În privința culorilor, modelelor sau a personajelor preferate, aveți acum atât de multe opțiuni, încât este chiar greu să decizi! Puteți opta însă pentru un mic quiz împreună și să faceți selecțiile de aici.

  1. Folosește lumina naturală. Alege camera copilului astfel încât să fie cea care beneficiază cel mai mult de lumina naturală pe timpul zilei. Chiar dacă el nu își petrece toată ziua în cameră, pe măsură ce crește va avea nevoie de un spațiu pentru a citi, de exemplu, iar acesta e bine să fie bine iluminat și mai ales cu lumină naturală. Dacă e necesar, pentru vârsta adolescenței în special, poți alege să schimbi destinația unora din camerele din casă sau apartament, de exemplu dormitorul matrimonial, cu spațiul destinat copilului, deoarece, pe măsură ce acesta crește și nevoile lui de spațiu, lumina și ambientul se schimbă.
  2. Delimitează spațiile pentru fiecare tip de activitate prin materiale în texturi sau culori diferite. Pentru un apartament, de exemplu, acest lucru poate fi chiar o provocare, dar poți face acest lucru dacă ai separat zona de joacă cu jucăriile plasate în cutii speciale pentru depozitare, printr-un covor cu o textură sau culoare diferite de restul camerei. Un loc foarte bun pentru depozitare poate fi și sertarul de sub pat sau alt obiect la care și el poate ajunge cu ușurință. 

În plus, zona de birou trebuie să fie neapărat amplasată în zona cu lumină naturală cât mai multă și acolo să aibă și piesele de  care are nevoie la birou: etajerele pentru cărți, acces la priză pentru telefon sau gadget-uri etc. 

Amenajarea camerei pentru copii nu este doar o joacă! Poți însă să îți lași imaginația liberă și să alegi cea mai potrivită amenajare pentru camera copilului tău, ținând cont de preferințele sale, dar și aspectele practice și condițiile de confort de care are nevoie în acel spațiu!

 

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: piqsels

Distribuie articolul pe: