Cum decorezi casa de Paște. Idei simple și bune

Cum decorezi casa de Paște. Idei simple și bune

An de an încercăm să ne impresionăm oaspeții cu ocazia meselor festive, iar cea de Paște nu face excepție. Aceasta reprezintă o probă dificilă pentru toate gospodinele, pentru că pe lângă bucatele gustoase trebuie să creeze și o ambianță plăcută, în ton cu evenimentul și sezonul. Iată cum poți să decorezi casa de Paște!

Vedetă la masa de Paște rămâne indiscutabil oul, care apare atât ca atare, colorat în fel și chip, cât și reprezentat pe șervete, pe felicitări sau alte decorațiuni, desigur alături de alte simboluri specifice, precum mielul, iepurele, puișorii.   

Pentru această sărbătoare specială, casa odată curățată, se împodobește cu vaze. Nici pe masă să nu lipsească elemente vegetale, fie o vază cu lalele, narcise, muscari, fie lăstari înmuguriți de salcie sau crenguțe de forsitia înflorită sau gutui japonez, chiar ghivece cu flori scunde gen primule sau brândușe. Foarte drăguțe și de efect sunt cojile de ouă (rămase de la cozonaci), umplute cu puțină apă sau pământ și transformate în minivaze sau ghivecele, pe care le așezi în cofrajul de la ouă. Interesante sunt coșulețele din nuiele sau lăstari maleabili și vazele îmbrăcate în crenguțe. Tai crenguțele uscate de aproximativ aceeași culoare, lungime și grosime, apoi le lipești cu silicon pe marginea exterioară a unui vas (poate fi și o cutie de conserve), iar deasupra legi o panglică.

decor de Paște

Mici figurine și lumânări

Nu uita nici de elementele zoomorfe, de micile figurine în formă de iepure, miel sau pui, din ceramică, metal sau materiale textile: arată foarte bine atât în zona mesei, cât și în restul încăperii. Poți opta și pentru șervete imprimate astfel sau îndoite sub formă de iepuraș. Iar sărbătoarea Paștelui nu se poate imagina fără lumânări, așa că aprovizionează-te din timp. Dacă nu ai un sfeșnic, îl poți face dintr-un PET tăiat, vopsit cu spray și decorat cu panglici și perluțe (vezi foto).

Poți decora ușor și lumânările simple: încălzești ușor suprafața lumânării, întinzi stratul imprimat al unui șervețel pe zona aleasă și dai pe deasupra cu un strat subțire de ceară albă topită.

Altfel de ouă

Ouăle se decorează tradițional cu vopsele naturale, obținute din plante precum ceapă (coji uscate), urzici, sfeclă roșie. Se mai leagă un ciorap de nylon în care se pun frunze proaspete de pătrunjel, foi uscate de ceapă și apoi se introduc în vopsea. Cei mai talentați le îmbracă în modele de ceară și le trec prin mai multe culori, obținând faimoasele ouă încondeiate. Unii le îmbracă în mărgeluțe fixate în ceară, alții le pictează cu ceară colorată sau vopsea acrilică (flori, buline, dungi – se obțin ușor) sau lac de unghii (se picură în apă 2-3 culori, apoi se scufundă și se scoate oul care capătă un aspect marmorat). Alții le îmbracă în sfoară colorată, în șervețele. Dacă te numeri printre cei mai grăbiți, ai la dispoziție ștampilele, abțibildurile și folia termocolantă (în apă fierbinte se strânge în jurul oului). Plus varianta de a lega în jurul oului înainte de vopsire elastice de bani, pentru a obține un model cu dungi. Pentru oamenii moderni, rămâne și varianta desenului cu markerul; poți crea imediat o față simpatică. Succes!

Decoratiuni din fetru

Pentru puișori veseli din fetru:

•  Ai nevoie de: fetru 3-4 culori, foarfecă, ochi mobili, lipici.

Cum procedezi: tai o fâșie de fetru, lată de 6 cm și lungă de 20 cm, pe care o rulezi ca un con, lăsând capetele să atârne.. Lipești conul, tai capetele ca să ia formă ascuțită, decupezi gheruțele, ciocul, creasta și burta din alte culori de fetru, apoi le lipești. La final atașezi ochii folosind același adeziv.

ALTE IDEI

Pentru modele deosebite încearcă un colaj. Pe oul de plastic se dă cu un adeziv transparent, apoi se întinde decupajul din hârtia de șervețel (doar stratul imprimat) și se sigilează suprafața la final tot cu adeziv.

Pentru dungi frumoase, oul din plastic  se dă cu silicon transparent, apoi se  înfășoară în sfoară natur sau colorată.  Se începe mereu de la capetele oului.

Poți decora în camere cu:

  • ghirlande de iepurași și pui decupați din hârtie colorată;
  • coronițe din ouă de plastic lipite între ele sau pe un cerc;
  • coșulețe și vaze transparente umplute cu cele mai frumoase ouă și crenguțe înflorite;
  • crenguțe uscate pe care atârni ouă de plastic, fetru, dantelă, carton.

Citeste si:

Culorile Paștelui și semnificația lor

sursa foto: Burda Romania/pixabay.com

Distribuie articolul pe: