Trucuri bune pentru igenizarea hainelor și a lenjeriei

Trucuri bune pentru igenizarea hainelor și a lenjeriei

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Trecem printr-o perioadă în care aceste trucuri pentru igenizarea hainelor și a lenjeriei sunt necesare cu atât mai mult cu cât trebuie să acordăm atenție maximă acestei operațiuni, pentru că procedura este foarte importantă.

Pe de o parte pandemia de coronavirus, pe de alta câteva dovezi ale cercetătorilor care arată că spălarea clasică, așa cum făceam în vremurile bune nu este suficientă. Cercetătorii au descoperit că practicile regulate de spălare cu detergent nu au fost eficiente pentru eliminarea unor virusuri enterice, inclusiv rotavirus și adenovirus, care poate provoca boli asemănătoare răcelii sau gripei.

Pentru a preveni răspândirea germenilor în întreaga gospodărie, ia în considerare igienizarea oricăror articole din țesătură, inclusiv îmbrăcăminte, prosoape, cearceafuri, pături, cât mai frecvent și obligatoriu a celor pe care le-a folosit un bolnav de infecție virală.

Temperatura de spălare este esențială. Dacă în mod obișnuit spălăm la 40 de grade, sau chiar mai puțin, igenizarea corectă nu se poate face decât la temperaturi de peste 80 de grade Celsius. Cele mai multe din modelele de mașini de spălat pot să ridice temperatura apei până aproape de 90 de grade. Un ciclu normal de spălare la 80-90 de grade cu detergent trebuie să neutralizeze orice bacterie și virus.

La această temperatură trebuie spălate cearceafurile și prosoapele în mod uzual, dar mai ales în cazul în care acestea au intrat în contact cu un bolnav.

În cazul în care mașina de spălat nu poate ridica temperatura la această valoare, există soluții:

1. Detergenți pe bază de clor – sunt potriviți pentru rufele și prosoapele albe, pentru lenjeria de corp și pentru hainele de casă albe (halate, cămăși, pijamale);

2. Există soluții de curățat foarte eficiente pe bază de peroxidul de hidrogen, cunoscut sub denumirea comună de apă oxigenată (sau perhidrol) este un lichid incolor. Se poate amestecăa cu apa în orice proporție. Este considerat un înălbitor natural, un excelent dezinfectant. Îl poți adăuga în mașina de spălat în cursul procesului de spălare. La circa cinci kilograme de rufe 200 de mililitri de apă oxigenată adaugată înainte ca mașina de spălat să înceapă procesul de spălare sunt suficiente pentru dezinfecția bună a hainelor.

3. Dacă nu poți folosi nici una din aceste substante care pot decolora hainele sau dacă temperatura optimă de spălare recomandată este mai mică soluția este să repeți spălare de două ori la un program cu temperatură de 40 de grade. În plus pune jumătate din catitatea de haine, pentru un ciclu de spălare. Nu scoate hainele din mașină după ce se termină prima spălare, și reia operația. Alege un program care să dureze cel puțin o oră și folosește o cantitate puțin mai mare de detergent, ideal lichid. Clătește hainele la finalul celui de al doilea ciclu de spălare încă o dată. În final, chiar dacă nu folosești clor și nici temeperatură ridicată, hainele vor fi bine igenizate.

4 Uscarea și călcarea hainelor contribuie la igenizarea hainelor. Uscarea lor în aer liber, eventual la soare este o bună cale pentru purificarea lor. Călcatul hainelor nu doar că le întreține pe termen lung mult mai bine, dar ajută și la dezinfectarea lor, mai ales dacă nu au putut fi spălate la temeperatură ridicată.

Soluția ideala pentru a dezinfecta hainele și suprafețele este o cană de înălbitor la 10 litri de apă. Ține cont de această proporție când speli rufe și când adaugi clor pentru rufe.

În loc de final un ultim sfat. Curăță bine, cu apă, detergent și o soluție dezinfectantă zona în care se află mașina de spălat atunci când mașina funcționează cu haine infectate. Este esențial pentru că, igenizate fiind după spălare, rufele curate se pot contamina de la spațiul din jurul mașinii, dacă aceasta nu este curățată. Nu uita să cureți coșul de rufe, și tot ceea ce folosești și când rufele sunt murdare.

Citeste si:

sursa foto: pixabay.com

 

Distribuie articolul pe: