Cum se cultivă Ganoderma lucidum

Foto: arhiva personală

Cum se cultivă Ganoderma lucidum

| | Monica
Distribuie articolul pe:

Ganoderma lucidum, numită și „remediul nemuririi” sau „ciuperca nemuririi”, Ling Zhi, „izvorul puterii spiritului”, are numeroase efecte medicinale. Această specie crește spontan și în țara noastră și popular este denumită lingurița zânei. Iată cum se cultivă!

Ganoderma lucidum crește pe sol, la baza butucilor și pe rădăcini vii sau în descompunere a copacilor de foioase, mai ales de arțar, stejar, dar și pe paltin, ulm, carpen, castan, tei, frasin ș.a. sau chiar pe conifere. Ciupercile apar mai multe la un loc sau izolat. Pe arborii vii produc un putregai alb al rădăcinilor. Creşte tot timpul anului. Se poate cultiva în mediu exterior sau intensiv, în spații protejate, unde se controlează condițiile de microclimat.

Ca substrat de cultură se pot utiliza butuci fasonați la dimensiunea dorită în funcție de diametru, ca să fie ușor de manevrat la inoculare. Folosiți ramurile laterale de la baza copacilor cu diametrul de peste 10 cm.

Miceliul se hrănește cu lignina din lemn, atunci și miceliul este produs pe butoni de lemn ca niște dibluri, ce se pot comanda și la noi în țară. Perioada optimă de inoculare a butucilor este primăvara – când pornește să circule seva în copaci –, luna aprilie fiind cea mai recomandată. La comandă să precizați greutatea lemnului pe care l-ați pregătit. Pregătirea lemnului constă în uscarea lui afară la aer până la umiditatea de 35-60%, fasonarea, eliminarea ramurilor laterale, dar fără îndepărtarea scoarței. Uscarea poate dura din toamnă până în primăvară, la data însămânțării. Nu se inoculează pe lemn verde, proaspăt tăiat și nici pe lemn putrezit, pe arbori bătrâni sau atacați de putregai, ci doar pe lemn sănătos.

Miceliul pe butoni se introduce în butuci prin niște orificii făcute cu un burghiu, la distanță de 10 cm între ele, în rânduri alternative, având diametrul de 1,2 cm și 2,5 cm adâncime. În aceste orificii se introduc butonii sau diblurile cu miceliu și se fixează bine cu ciocanul. În funcție de diametrul butucului pot fi realizate între 3-6 sau mai multe rânduri de orificii. După ce se inoculează tot lotul existent de butuci, se trece cu o pensulă cu ceară de albine topită pe deasupra fiecărui orificiu. Ceara izolează de impuritățile din aer, de boli, de dăunători și de uscăciune, totodată ea și dezinfectează.

Acești butuci inoculați se păstrează afară într-o zonă umbrită sub formă de stive pentru a circula aerul și a se umezi de la ploaie (se stropesc la 14 zile, dacă e secetă).

O altă metodă de cultură pentru Ganoderma lucidum este pe așa-numiții butuci sintetici (un substrat din rumeguș, cel mai bun e cel pe bază de stejar 80%).

Cei patru factori principali care influențează dezvoltarea ciupercilor sunt: temperatura, umiditatea, lumina și aerul. Incubarea poate dura 1-2 luni. Butucii inoculaţi primăvara timpuriu pot produce ciuperci toamna, dar va dura de obicei aproape un an pentru a se maturiza. Odată maturi, butucilor li se aplică un şoc prin înmuiere în apă rece, peste noapte, și acoperirea cu o prelată sau o pătură. Se scoate prelata când ciupercile mici încep să apară, după trei-cinci zile. Acest lucru se realizează cel mai bine toamna și primăvara. Buştenii îngrijiți bine produc ciuperci mai multe sezoane.

Cele mai bune ciuperci medicinale au pe partea inferioară a pălăriilor culoarea galben pur sau culoarea albă de pe marginea pălăriilor devine maro brun, brun gălbuie/roşiatică.

În prezent, Ganoderma lucidum se cultivă intensiv în flacoane, tot fluxul tehnologic fiind automatizat, fiindcă e foarte căutată pe piața de suplimente nutritive, inclusiv la noi.

specialist ciuperci
Foto: arhiva personală


Text și foto: Dr. ing. Ioana Tudor, București

Pentru detalii despre ciuperci, sunați la 0745.420.536 sau scrieți la tudorioana2007@gmail.com

Articol publicat în revista Practic Idei

Distribuie articolul pe: