Acoperișul să fie bun!

Acoperișul să fie bun!

Verifică starea învelitorii de pe acoperișul casei și repară unde este cazul; ploile nu așteaptă invitație.

Acoperișul are trei componente: structura de susținere (șarpanta), de regulă din lemn, fiindcă este ușor, învelitoarea (gen țiglă, tablă) și accesoriile (burlane, jgheaburi, ferestre de mansardă, parazăpezi etc.).

Există multe tipuri de învelitori, care diferă nu doar prin aspect, ci și prin greutate, rezistență, preț. La toate învelitorile montarea se începe de jos, de la streașină spre coamă, elementele supra­pu­­nându-se puțin, ca solzii de pește, pentru a face imposibilă pătrunderea apei printre ele. La muchii, coame și dolii se pun elemente speciale. Cârligele pentru jgheaburi și burlane se montează înainte de fixarea învelitorii.

casa
www.pixabay.com

În ultimele decenii, șindrila și stuful, învelitori tradiționale, aproape că au dispărut, deși aveau durată de viață de până la 35, respectiv 60 de ani. Locul le-a fost luat întâi de membranele hidroizolatoare bituminoase, care se lipesc la cald și se folosesc la acoperiri, la izolația soclului, ca barieră de vapori etc.

Teren pierde și țigla clasică, din cauza greutății, deși fiind din ceramică arsă, izolează termic bine, este rezistentă și elementele ei sunt ușor de înlocuit. Există și țiglă din beton colorat, și țiglă din polimeri cu nisip și coloranți, ambele garantate 30 de ani.

În schimb, la mare căutare este tabla, pentru că se montează rapid, este ieftină și a dovedit rezistență în timp. Modelul clasic, plan, care necesita mai multă muncă la fixare are tot mai puțini susținători, dar vânzările au crescut la plăcile de tablă profilată din oțel aliat, din aliaje titan-zinc sau aluminiu-zinc. Acestea arată bine, imită țigla, se montează ușor și sunt disponibile în mai multe culori. Singura problemă ar fi zgomotul puternic de la orice ploaie, dar cu un strat de izolație în pod acesta se estompează.

Există și tablă de oțel profilată cu acoperire din rocă vulcanică, protejată pe ambele fețe cu mai multe straturi de zinc și aluminiu. Are garanție 50 de ani.

 Protectie de lunga durata pentru acoperisul casei tale

Cum ne izolăm acoperișul casei? – Ieftin, eficient și avantajos

3 elemente pe care nu trebuie să le ignori în construcția unui acoperiș

Mici reparații

Găurile din membrana bituminoasă se acoperă cu petice din același material care se lipesc cu bitum cald. Pentru înlocuirea bucăților de țiglă sparte sau luate de vânt, ridici bucățile aflate deasupra celei deteriorate sau a golului rămas, introducând șpaclul de zidărie dedesubt, după care extragi bucata stricată (ridicând-o ușor, până umărul ei alunecă de pe șipca de susținere). Ridici țigla nouă cu umărul ei înainte, până când acesta se agață de șipca de susținere, apoi cobori țigla deasupra ei. Când este nevoie să înlocuiești mai multe elemente, începi lucrul din partea de jos și continui spre cea de sus. Dacă s-au stricat țiglele curbate sau unghiulare de pe coama acoperișului, spargi bucățile respective, cureți mortarul, apoi dai o amorsă, mortar proaspăt pe țiglele noi, le așezi, le presezi și cureți surplusul de mortar de pe margini.

Acoperă construcțiile nefinalizate

Dacă ai început ridicarea unei clădiri și nu o poți finaliza, caută să termini acoperișul, chiar dacă la restul casei mai sunt multe de făcut la interior și la exterior. Închide mansarda și montează la ferestre măcar panouri de OSB și folie de plastic.
Astfel construcția nu va fi afectată de umiditate până la reluarea lucrărilor.
Forma acoperișului se stabilește în funcție de cantitatea și tipul precipitațiilor din zona respectivă. Orientează pantele acoperișului după curentul predominant.

 

Distribuie articolul pe: