Cum alegi perdelele potrivite

Cum alegi perdelele potrivite

Ne feresc de curent, de soare orbitor și de priviri indiscrete, așa că alege cu grijă draperiile și perdelele din casa ta. Iată la ce să fii atentă!

Nivelul de confort perceput atunci când judecăm un spațiu locuibil nu se limitează la mobilier, cum am putea crede, ci implică și alte elemente precum temperatura, curentul de aer resimțit și luminozitatea; toate acestea pot fi influențate  simțitor de alegerile noastre în ceea ce privește perdelele și draperiile. Dar ele au și importanță estetică.

Acum sute de ani, când golurile ferestrelor erau protejate doar cu piei de animale, apoi cu țesături groase, rolul draperiilor era foarte clar, în principal izolator termic. Acesta era și unul dintre motivele pentru care nobilii aveau paturi cu baldachin. Castelele erau greu de încălzit, așa că se construiau paturi mult mai înalte decât acum, unele aveau și scăriță, și toate erau cu baldachin și draperii groase, care asigurau proprietarilor protecție la frig, la curent, intimitate și liniște.

Datorită faptului că tehnologia  în domeniul tâmplăriei a evoluat și acum dispunem de profile foarte eficiente și izolate termic, de sisteme de încălzire performante, importanța draperiilor și a perdelelor a ajuns să țină mai mult de aspect.

Dar nici acesta nu poate fi trecut cu vederea, doar nu se spune degeaba că schimbând un covor și o perdea pare că ai o casă nouă.

Perdele de vară

Cele mai frecvente dileme despre perdele

Materiale

În ce privește țesăturile, acestea trebuie să se asorteze cu restul încăperii în care vor fi amplasate.  Pentru spații oficiale, zone de primire sau locuințe exclusiviste, se preferă materiale deosebite, uni sau cu imprimeuri discrete. Aici se pun draperii impozante din catifea, tafta, mătase, asortate cu borduri speciale și iscusit prezentate (cu falduri complexe) și accesorii (ciucuri, cordon pentru legare) elegante. Pentru camere obișnuite se aleg materiale mai accesibile ca preț, gen creton (perfect pentru living și dormitor), in sau poliester (ideal în camera copilului, unde riscul de murdărire este semnificativ mai pronunțat).

În spațiile întunecoase, în camera de zi mizează în special pe materiale vaporoase, precum voalul sau organza, iar în loc de draperii greoaie pune doar câte o fâșie îngustă de material în lateral, pentru ornament.

În locul perdelelor, în birouri, ateliere și camere de lucru, poți folosi jaluzele (verticale sau orizontate) sau rolete textile, care dau un aer foarte modern.

ATENȚIE La costul efectiv al țesăturii, pe metrul liniar, adaugă manopera și banda de încrețire, plus sistemul de prindere (galerie, șină, cleme, holzșuruburi) și montajul. Procedând așa nu vei fi surprinsă de prețul final.

Cum asortezi perdelele. Trei reguli de baza

Perdelele si sase greseli care le strica aspectul

living
www.pixabay.com

SISTEMUL DE FIXARE 

Sistemul de fixare (galeria) are mare importanță. Pe lângă asta, verifică dacă poate susține greutatea draperiilor, pentru că se adună metri de material, mai ales dacă optezi și pentru un strat care să oprească total lumina naturală.

Multă vreme au fost folosite galerii masive de lemn, care mascau firele pe care se agățau perdelele. Dar în ultimele decenii preferințele s-au schimbat, fiind căutate mai mult sistemele cu șină de plastic sau metal, simple, duble sau triple (dacă pe lângă perdea dorești să pui și draperie, elemente decorative). Aceste șine se pot fixa direct în tavan și lăsa ca atare, se pot completa cu un element de mascare sau se pot monta pe suporturi prinse în perete.

Moderne sunt și barele din lemn sau metal simple sau cu ornamente în capete. Pe aces­tea, țesăturile se prind direct, prin ochiurile înconjurate de elemente metalice adecvate ca dimensiune. Mai puțin folosite, dar simple și foarte apreciate de tineri sunt sistemele cu cablu de oțel tensionat.

Sistemele cu șine montate pe tavan prezintă avantajul că permit realizarea unor forme deosebite (nu doar linie dreaptă), pentru că găsești profile de colț sau unele maleabile.

Evită să pui draperii groase pe șinele de plastic, care sunt mai ieftine, unele nu rezistă, în cazul acesta fiind indicat să te îndrepți spre profile din aluminiu. La acest tip de galerie, în capete se montează capace, ca să arate bine ansamblul și să împiedice ieșirea perdelei. Cu toate acestea, o mișcare mai energică le poate face să iasă, de aceea e bine să pui pe șine și opritori speciali, cu șurub din plastic.

Pentru o susținere corectă, la barele fixate în perete este nevoie de un suport suplimentar pe centru, dacă lungimea acestora depășește 2 m lungime.

Pentru efecte decorative și separarea unor zone cu funcțiuni diferite în cadrul unui spațiu comun, ia în calcul perdelele din mărgele, din fâșii înguste de material (numite spaghetti).

Pentru încăperile impozante, se preferă draperii și perdele care ating podeaua, dar pentru cele de zi de zi, sunt mai practice modelele scurte, care nu stau în calea aspiratorului.

CULORI

Evită imprimeurile foarte mari și culorile închise în spații reduse, pentru că vor crea senzația de atmosferă apăsătoare. În schimb, acestea se potrivesc de minune în camere spațioase.

Pentru camere micuțe alege materiale uni sau cu modele mărunte, în culori pastelate sau neutre, care măresc optic volumul spațiului respectiv.

Ghidul perdelelor si draperiilor

Cum alegi perdelele

camera
www.pixabay.com

Combină draperii în nuanțe pale cu perdele mai intens colorate ori folosește chiar același material în culori diferite, unul ca perdea și celălalt cu rol de draperie, pentru că arată destul de interesant.

În dormitoarele copiilor sau în bucătăriile mici, optează pentru perdele cât dimensiunea ferestrei, dar dichisite, frumos legate, cu volane sau care acoperă doar parțial fereastra, sunt foarte șic.

În 2018, designerii au mizat pe imprimeuri vegetale (îndeosebi florale) și pe motive geometrice, iar gama cromatică a inclus roșu aprins, galben puternic, verde electrizant, albastru teal (un fel de turcoaz), roz prăfuit, violet.

Caută draperii ale căror culori se regăsesc și în  cu restul încăperii, înmaterialul covorului, al cuverturii sau a altor elemente.  Dacă îți rămâne material de la draperii, nu-l da deoparte, confecționează și câteva pernuțe, pentru că vor crea un ansamblu foarte plăcut.

Reține și un truc care s-ar putea să te ajute: dungile verticale vor înălța optic o încăpere și se recomandă în spații joase, pe când cele orizontale o fac mai intimă și sunt indicate în cele înalte.

Strănge draperiile cu cleme, șnururi; sunt foarte decorative.

MĂSURĂTORI

Cum afli cât material să cumperi pentru perdea? Măsori bine golul ferestrei, stabilești înălțimea dorită și lungimea galeriei. De obicei aceasta e cu aproximativ 30‑50 cm mai mare decât lățimea ferestrei, dar poate fi și cât un perete întreg, mai ales dacă este aici și ușa spre balcon. Apoi înmulțești lungimea galeriei cu 2 la perdelele cu imprimeu și cu 2,5 la cele simple. Pentru draperii, necesarul de material îl calculăm ca lungimea galeriei  înmulțită cu 1,5 sau 2; bucata se va tăia apoi în două. Pentru elemente decorative de pus deasupra sau pentru legat, calculezi materialul separat.

fereastra
www.pixabay.com

ÎNTREȚINERE

Dacă pe vremuri perdelele se puneau la înmuiat o zi în apă cu sare, praf de copt ori sare și se spălau de mână, acum toate se curăță fără grijă la mașina de spălat automată, dar la programe speciale. Lasă perdelele la uscat pe suporturi unde să stea cât mai întinse și calcă-le doar la temperaturi joase. Bine stoarse (centrifugate în mașina de spălat), se pot pune și umede pe galerie, deci fără să mai fie nevoie să le mai netezești.

Cum se spala perdelele. Sfaturile bunicii

Perdele care se curăță singure

Ca să arate impecabil, mereu întinse, coase la marginea inferioară a perdelelor și a draperiilor, în tiv, fir cu plumb.

Distribuie articolul pe: